Terwijl ik mijn spullen in het onderste kluisje zette, riep een stem boven mij: ‘Pas je op dat je je hoofd niet stoot?’. Toen ik opkeek, bungelde recht voor me een kleine, verschrompelde piemel, die behoorde tot een al even kleine, verschrompelde man. Hij lachte met een valse ondertoon, terwijl hij richting de deur liep waarvan ik wist dat hij naar de sauna leidde. Ik wist niet waar ik het zoeken moest en trok direct een sprint naar de dichtstbijzijnde uitgang. Sporten zat er voor mij die dag in ieder geval niet meer in.

Bloot is de normaalste zaak van de wereld. Dat is tenminste hoe ik ben opgevoed. Ik weet me nog goed te herinneren dat het als klein kind verboden was om bij ons thuis de badkamerdeur op slot te doen wanneer je onder de douche stapte. Voornamelijk omdat mijn ouders dan binnen konden komen wanneer ik of mijn zusje onverhoopt zouden uitglijden en een smakkerd zouden maken. Daardoor heb ik in mijn jeugd nooit vreemd opgekeken van een beetje naakt. Pas rond mijn puberteit begon dit te veranderen. Bloot kreeg een andere betekenis. Bloot ging nu hand in hand met seks, en seks was eng. Heel erg eng. Doodsbang was ik ervoor. Ik hoop niet dat ik de enige ben, maar ik kan me mijn bevende zweethandjes bij de eerste keer nog maar al te goed herinneren. Heeft dat mij ook preuts gemaakt? Of zijn we stiekem allemaal een beetje preuts als het op bloot aankomt?

‘Seks wordt voor mij pas leuk wanneer ik het zo’n tien keer met dezelfde persoon heb gedaan'

In de sportschool kan ik soms vol bewondering minutenlang ongegeneerd staren naar de prachtige, gespierde mannen die er rondlopen. Weer zo’n openbaring waarvan ik hoop dat ik 'm niet als enige ervaar. Ze doen het erom, denk ik dan altijd maar bij mezelf. Soms zou ik willen dat ik ook zo gespierd was, zodat ik zonder blikken of blozen en vol zelfvertrouwen mijn kleren uit kon trekken wanneer het moment daar was. Want daar waar op Instagram de fotobewerkingapps je beste vrienden zijn, zijn diezelfde apps op het moment suprême in de verste verte niet te bekennen. Dan sta je er helemaal alleen voor. En dus gaat de eerste keer vaak nog gepaard met het ongemakkelijk inhouden en aanspannen van de buik en vooral veel gedimde lichten. Eigenlijk wordt seks voor mij pas leuk wanneer ik het zo’n tien keer met dezelfde persoon heb gedaan. Dan ben je bekend met elkaars lichaam, neemt de lust het over van elk kritisch oog en ken je bovendien elkaars gevoelige plekjes. Dan ben je voor heel even beiden mooi en bevrijd van elke onzekerheid, ongeacht hoe je eruitziet.

Toen ik maandagochtend aankwam op kantoor, lag er een stapel tijdschriften op mijn bureau. Op de cover van één ervan stonden twee schaars geklede, zoenende meisjes. Ik bladerde het blad door. Binnenin volgden nog meer gewaagde foto’s van dezelfde shoot. Bijna bloot, nog net niet helemaal. Het stelde me gerust. Enerzijds omdat blijkbaar het beeld van twee zoenende meisjes alleen anno 2017 niet choquerend genoeg meer is. Het moet in combinatie met bloot. Anderzijds omdat ik blijkbaar dus niet de enige ben die zich nog schaamt voor een beetje bloot. Bloot is tijdloos en blijft toch voor de meesten onder ons nog een taboe. En daar hoeven we ons echt niet voor te schamen. Voorlopig blijf ik me dus maar blootgeven in mijn columns. Maar dan alleen voor jou hoor, dus aan niemand anders laten zien. Beloofd?

Foto: Monseigneur Madhatter