Toen Tim uit de kast kwam op het Alexander-von-Humboldt Gymnasium in het Duitse Greifswald, reageerde niet iedereen positief. Een paar jongens in zijn klas distantieerden zich van hem, waaronder een aantal waarmee hij voorheen goed bevriend was. Toch werd Tim nu verzocht om met drie van hen een kamer te delen tijdens een schoolreisje.

Bij de schoolleiding vroeg Tim aan of hij niet met een aantal van zijn beste vriendinnen een kamer mocht delen. Zijn ouders en die van de vriendinnen hadden er geen probleem mee, maar de schoolleiding was er niet van gediend. ‘Je homoseksualiteit is geen geldige reden om met meisjes een kamer te delen. Een geldige grond zou zijn als je bijvoorbeeld door de jongens gepest werd’, citeert Tim een brief van rector Ulf Burmeister. Die wees Tims verzoek volgens de Antidiskriminierungsstelle des Bundes (ADS) af omdat hij niet wilde dat er een precedent werd geschapen.

'Deze verouderde regels zijn er om te voorkomen dat heteroscholieren seks hebben, maar ik ben niet hetero' 

‘Ik ben niet de eerste die deze wens heeft uitgedrukt op deze school', aldus Tim tegen B.Z. Berlin. 'Desalniettemin hebben jongens en meiden tot op heden altijd apart moeten slapen.' Deze strenge verdeling in meisjes-jongens is niet meer van deze tijd, vindt Tim. ‘Die regels worden slechts getroffen om te voorkomen dat er geslachtsverkeer met iemand van het andere geslacht plaatsvindt. Maar ik ben niet heteroseksueel. Toch wordt ik rücksichtslos afgewezen.’

De scholier startte een petitie, omdat hij zich onrechtvaardig behandeld voelde. Die werd al snel opgepakt door Bild en die Welt, waarna het aantal handtekeningen rap toenam. Zijn ouders zegden verdere interviewverzoeken af, om te voorkomen dat de situatie nog verder zou escaleren. Tim heeft immers nog een paar jaar te gaan op zijn school.

Uiteindelijk heeft Tims actie niet geleid tot een andere beslissing bij de schoolleiding. Ook een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs liet weten dat de schoolleiding volgens hen juist heeft gehandeld. Tim besloot uiteindelijk uit protest thuis te blijven tijdens de schoolreis.

In oktober spreken vertegenwoordigers van SPDqueer, de LHBT-werkgroep van SPD met SPD-minister Birgit Hesse (Onderwijs) hoe situaties als die van Tim in de toekomstig beter aangepakt kunnen worden.

Bron: B.Z. Berlin