Uit onze archieven:

De Queer Boekentips van Pim Lammers

“Tijdens het lezen van dit boek begeef ik mij weer in die liefdeszomer van toen ik zeventien was”

06 oktober 2022, Winq redactie, 2 minuten

Pim Lammers is een genie. Hij is de auteur van het prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’, een slimme fabel waarmee hij de ervaring van een transgender persoon op een laagdrempelige manier invoelbaar en begrijpelijk maakte voor de jongsten onder ons. We vroegen hem om vijf Queer Boekentips.

Roger Martin du Gard - De verdrinking

Uitgeverij Meulenhoff besloot twee jaar geleden om het werk van Martin du Gard opnieuw uit te geven, een door veel mensen vergeten Franse Nobelprijswinnaar. Ik ben ze daar heel dankbaar voor, want anders had ik nooit geweten van het bestaan van deze prachtige novelle. En dan was ik dus ook nooit verliefd geworden op die intrigerende bakkersknecht en had ik dit boek niet in één nacht uitgelezen. Bestel het boek hier.

120 pagina's - Meulenhoff

Hanya Yanagihara - Een klein leven

752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn. Bestel het boek hier.

752 pagina's - Nieuw Amsterdam

Alex Gino - George

Ik zal nooit weten hoe het is om als kind op te groeien in het verkeerde lichaam, maar door dit mooie boek van Alex Gino kan ik mij er toch een beetje een beeld van vormen. Omdat het een kinderboek is, geldt die leeservaring ook voor veel kinderen. George is daarmee niet alleen een erg mooi boek, maar ook een heel belangrijk boek. Bestel het boek hier.

223 pagina's - Kluitman

André Aciman - Noem me bij jouw naam

Er is geen enkel boek waarin een verliefdheid op zo’n weergaloze manier beschreven wordt. In Noem me bij jouw naam schrijft Aciman met een unieke schrijfstijl over de allesbepalende zomer van Elio, de zomer waarin hij verliefd wordt op de oudere student Oliver. Alles komt aan bod en aan elk detail heeft Aciman gedacht. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit boek op iedere verjaardag cadeau geef. Bestel het boek hier.

256 pagina's - Ambo|Anthos

Edward van de Vendel - De dagen van de bluegrassliefde

Ik houd erg van het young adult-genre. Misschien omdat het me terugbrengt naar mijn eigen jeugd? De dagen van de bluegrassliefde doet dat in ieder geval: tijdens het lezen begeef ik mij weer in die liefdeszomer van toen ik zeventien was. Een beter cadeau kan Van de Vendel mij niet geven. Na dit boek verschenen er nog twee boeken over hoofdpersonen Tycho en Oliver en alle drie zijn ze bekroond met een Gouden Zoen. Terecht. Bestel het boek hier.

144 pagina's - Querido

Meer lezen over Pim? We spraken hem over Het lammetje dat een varken is.

Iedere maand vragen we een auteur die een waardevol boek heeft geschreven waarin seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een (hoofd)rol speelt om vijf bijzondere queer boeken te tippen. Van prentenboek tot poëzie, van thriller tot klassieker. Auteur tippen? Dat kan via redactie@winq.nl.

Coverbeeld: Ype Driessen

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

Winq tipt: drie nieuwe regenboogboeken

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Mirella van Markus

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

De Queer Boekentips van Micha Meinderts

De Queer Boekentips van Boris Dittrich

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 120

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau