De Queer Boekentips van Pim Lammers

"Tijdens het lezen van dit boek begeef ik mij weer in die liefdeszomer van toen ik zeventien was"

Leestijd: 2 minuten - op 17 september 2017

Pim Lammers is een genie. Begin dit jaar publiceerde hij zijn prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’, een slimme parabel waarmee hij de ervaring van een transgender persoon op een laagdrempelige manier invoelbaar en begrijpelijk maakte voor de jongsten onder ons. We vroegen hem om vijf Queer Boekentips.

Roger Martin du Gard - De verdrinking

Uitgeverij Meulenhoff besloot twee jaar geleden om het werk van Martin du Gard opnieuw uit te geven, een door veel mensen vergeten Franse Nobelprijswinnaar. Ik ben ze daar heel dankbaar voor, want anders had ik nooit geweten van het bestaan van deze prachtige novelle. En dan was ik dus ook nooit verliefd geworden op die intrigerende bakkersknecht en had ik dit boek niet in één nacht uitgelezen.

120 pagina's - Meulenhoff

Hanya Yanagihara - Een klein leven

752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn.

752 pagina's - Nieuw Amsterdam

Alex Gino - George

Ik zal nooit weten hoe het is om als kind op te groeien in het verkeerde lichaam, maar door dit mooie boek van Alex Gino kan ik mij er toch een beetje een beeld van vormen. Omdat het een kinderboek is, geldt die leeservaring ook voor veel kinderen. George is daarmee niet alleen een erg mooi boek, maar ook een heel belangrijk boek.

223 pagina's - Kluitman

André Aciman - Noem me bij jouw naam

Er is geen enkel boek waarin een verliefdheid op zo’n weergaloze manier beschreven wordt. In Noem me bij jouw naam schrijft Aciman met een unieke schrijfstijl over de allesbepalende zomer van Elio, de zomer waarin hij verliefd wordt op de oudere student Oliver. Alles komt aan bod en aan elk detail heeft Aciman gedacht. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit boek op iedere verjaardag cadeau geef.

256 pagina's - Ambo|Anthos

Edward van de Vendel - De dagen van de bluegrassliefde

Ik houd erg van het young adult-genre. Misschien omdat het me terugbrengt naar mijn eigen jeugd? De dagen van de bluegrassliefde doet dat in ieder geval: tijdens het lezen begeef ik mij weer in die liefdeszomer van toen ik zeventien was. Een beter cadeau kan Van de Vendel mij niet geven. Na dit boek verschenen er nog twee boeken over hoofdpersonen Tycho en Oliver en alle drie zijn ze bekroond met een Gouden Zoen. Terecht.

144 pagina's - Querido

Meer lezen over Pim? We spraken hem over Het lammetje dat een varken is.

Iedere maand vragen we een auteur die een waardevol boek heeft geschreven waarin seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een (hoofd)rol speelt om vijf bijzondere queer boeken te tippen. Van prentenboek tot poëzie, van thriller tot klassieker. Auteur tippen? Dat kan via redactie@winq.nl.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 96

Deze keer: Van Gogh-directeur Axel Rüger en 10 jaar Queer Palm

Neem een abonnement

Geef cadeau