Honderd jaar geleden was Geertruida Zelle als Mata Hari beroemd over de hele wereld. Het meisje uit Friesland werd een internationaal gevierde danseres, een ster die alle mannen om haar vinger wond, een sterke, eigenzinnige vrouw, later beschuldigd van verraad en als spionne geëxecuteerd. Het meest intrigerend in haar levensgeschiedenis zijn niet de biografische feiten, maar vooral haar vermogen om telkens opnieuw te transformeren. Bij elke verandering in haar veelbewogen leven wist ze zichzelf opnieuw uit te vinden: danseres, diva, spionne, mysterie. Gretig stortte zij zich in het leven en nooit gaf ze op.

Geertruida Zelle is als Mata Hari een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Tijdens haar leven was ze vooral bekend als de beeldschone oosterse danseres uit Parijs. Met de meest fantastische verhalen over haar afkomst, jeugd en belevenissen wist zij steeds weer de aandacht van de pers op zich te vestigen.

Maar het is vanwege haar roemruchte einde als spionne dat zij ook na haar dood beroemd is gebleven. Mata Hari is het symbool geworden van de onweerstaanbare courtisane-spionne. Diverse films over haar leven (waaronder een met Greta Garbo uit 1932 en een met Jeanne Moreau uit 1965) hebben tot deze beeldvorming bijgedragen. De vraag in welke mate zij werkelijk schuldig.

Ted Brandsen
Deze grote productie is in handen van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen. Muziek is nieuw gecomponeerd van Tarik O'Regan, een van de meest toonaangevende Britse componsiten componisten van dit moment. Voor het decorontwerp werd het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanou uitgenodigd en Francois-Noel Cherpin ontwierp de kostuums.


Beeld: Marc Haegeman


Beeld: Marc Haegeman

Anna Tsygankova
Danseres Anna Tsygankova kreeg in oktober 2016 tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet.

De Russische eerste soliste Anna Tsygankova, bij Het Nationale Ballet sinds 2007, bezweert volgens de jury iedereen in Mata Hari. ‘Met haar fabelachtige techniek, haar krachtige persoonlijkheid en haar schitterende uitstraling laat deze danseres van wereldformaat haar Mata Hari lezen als een nieuwe klassieker.’  

Mata Hari gaat op 14 oktober in première en is tot 3 november te zien bij het Nationale Opera & Ballet.