Windsor groeide op in Pennsylvania, waar ze alles behalve een makkelijke jeugd had. Als dochter van Russisch-Joodse ouders kwam ze al vroeg in aanraking met antisemitisme. Ze wist al vroeg dat ze van de vrouwenliefde was, maar datete eerst lange tijd met jongens. Jaren later stapte ze in het huwelijksbootje met Saul Windsor, maar dat huwelijk strandde al na een jaar.

In 1963 ontmoette Windsor de Amsterdamse Thea Spyer. Terwijl ze allebei nog in een relatie zaten, besloten de twee elkaar stiekem op te zoeken. In 1965 gingen ze officieel daten. Rond die tijd liepen Spyer en Windsor ook mee in verschillende Amerikaanse Gay Pride Parades. Twee jaar later vroeg Spyer Windsor ten huwelijk, al behoorde een huwelijk voor hen destijds nog niet tot de mogelijkheden in Amerika. In 1993 konden Windsor en Spyor zich officieel registreren als partners. Ze waren toen het 80ste LHBT-koppel dat dat deed in Amerika. 

Na het overlijden van haar partner kreeg Windsor een belastingaanslag van 360.000 dollar voor haar kiezen

Windsor maakt geschiedenis
Op 22 mei 2007 vertrok Windsor met een ernstig zieke Spyer naar Canada om toch te trouwen. Twee jaar later overleed haar grote liefde. Windsor kreeg in de Verenigde Staten geen nabestaandenaftrek voor Spyers landgoed, omdat hun huwelijk in Amerika nog niet erkend werd. Om die reden kreeg Windsor een belastingaanslag van 360.000 dollar voor haar kiezen. 

Daar liet de activiste het niet bij zitten. Ze spande een rechtszaak aan en in juni 2013 stelde het hooggerechtshof haar in het gelijk. Legaal getrouwde koppels van hetzelfde geslacht hadden recht op dezelfde voordelen als heteroseksuele koppels, zo werd geoordeeld. Deze uitspraak leidde er uiteindelijk mede toe dat in Amerika het burgerlijk huwelijk in 2015 werd opengesteld voor koppels van gelijk geslacht. Obama noemde haar destijds een van de stille helden die medeverantwoordelijk was voor deze mijlpaal.

Zelf stapte Edith in 2016 opnieuw in het huwelijksbootje met de 36-jaar jongere Judith Kasen. Op 12 september jongstleden overleed Edith Windsor op 88-jarige leeftijd in Manhattan. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Bron: NOS / Beeld: Edith Windsor tijdens een Amerikaanse Pride in 2013