Kijk op Winq.nl

“Ik ben een dragqueen met sociale angsten, dat is heel ironisch”

Intieme documentaire over Nederlandse dragqueen Salem Reed

31 december 2017, Martijn Kamphorst, 5 minuten

Een jaar lang volgden regisseur Claire Meulemeesters en animator Carmen van Sleeuwen de 21-jarige Nederlandse dragqueen Salem Reed (Nielson van Amerongen). Zo zeker als hij is op een hak, zo gereserveerd is hij zonder. Het leverde een bijzonder krachtig tijdsdocument op over identiteit en zelfvertrouwen.

Op het eerste gezicht lijkt Nielson een kalme, introverte jongen. Maar als de elegante Salem Reed weet hij in het nachtleven alle blikken zijn kant op te krijgen.

In de documentaire, die tot stand kwam via crowdfunding, volgen we de jonge dragqueen tijdens zijn deelname aan dragcompetitie Superball: een relatief nieuw, maar zeer populair evenement, waarbij een handjevol ‘drag houses’ de competitie met elkaar aangaat. Als kijker krijg je zo ook een prachtig kijkje voor en achter de schermen bij deze spektakelshow.

Still uit Salem Reed De Film

De documentaire, die bestaat uit een mix van film noir-achtige animaties en video-opnames van Nielsons avonturen, weet in korte tijd te pakken. Meulemeesters en Van Sleeuwen belichten niet alleen zijn krachtige alter ego, maar tonen vooral ook zijn kwetsbare kant. Dat wordt soms heel intiem, bijvoorbeeld wanneer Nielson vertelt over de soms lastige relatie met zijn vader en de worsteling met zijn depressieve stoornis. Het maakt de film tot een krachtig tijdsdocument over identiteit en zelfvertrouwen.

Hoe gaat het nu met je?
"Een stuk beter dan toen de documentaire uitkwam. Als ik de film terugkijk, herken ik mezelf er totaal niet meer in. Ik zie in die film een jongen die totaal niet lekker in zijn vel zit. Ik zie nu hoe nerveus ik was, hoe streng ik voor mezelf was, hoeveel gesprekken ik in mijn hoofd voerde. Ik nam drag veel te serieus. Ik keek uit mijn ogen alsof mijn leven ervan afhing."

“De film heeft mijn leven enorm veranderd”

Wat bewoog je om destijds toch ja te zeggen tegen de makers? Dat moet toen best spannend geweest zijn.
"Daar had ik meerdere redenen voor. Ik ben altijd heel open over hoe ik me voel en wat ik denk. Daar ben ik altijd heel kwetsbaar in geweest en dat maakt me ook sterk, vind ik. Ik vond het ook mooi om een eer te brengen aan Salem. Dat had ze wel verdiend, ik ben heel trots op haar. Ten slotte vond ik het belangrijk dat mijn verhaal, en dan met name ook de worsteling met mijn depressieve stoornis, werd verteld vanuit mijn perspectief. Het is best ironisch: een dragqueen met sociale angst en depressie. Die twee dingen staan haaks op elkaar."

Still uit Salem Reed De Film

Heeft de film veel bij je losgemaakt?
"Enorm. Claire [de regisseur – red.] wilde antwoord op de vraag waar Nielson stopt en Salem begint. De conclusie is dat we dezelfde persoon zijn. Maar na het maken en zien van de film zijn die twee kanten van mezelf pas volledig samengekomen. Daarvoor putte ik heel veel zelfvertrouwen uit dat karakter. Ik geloof nu totaal niet meer dat Salem überhaupt een karakter is. Salem en Nielson zijn nu samengesmolten. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar kijk nu door een ander filter naar de wereld."

Heeft de film voor anderen ook zoveel betekend?
"Zeker. De reacties waren heel positief. Eén moment is me heel goed bijgebleven. We vertoonden de docu op animeconventie YayCon, waar veel ruimte is voor queer thema's. Helaas bleek dat totaal niet het publiek voor de film. We begonnen met een halfvolle zaal en eindigden met slechts tien mensen. Maar op het eind kwam er toch een jongen op me af die bijna in tranen was. Hij was diep geraakt en herkende heel veel in mijn verhaal. Dat was voor mij wel een full circle-momentje. Het heeft toch bereikt wat ik wilde dat het ging bereiken."

“Drag is voor mij een verkenning van mijn genderidentiteit”

Waarin zit voor jou precies de aantrekkingskracht van drag?
"Het is getransformeerd. Het begon als een hobby. De eerste keer was magisch: er klikte iets. Toen leefde ik nog als homo, maar het afgelopen jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik me helemaal niet zo comfortabel voel bij de etiketten man, vrouw, hetero en homo. Ik besefte dat Salem voor mij ook een heel groot deel een verkenning van mijn genderidentiteit is. Die conclusie kwam pas heel laat. Ik zeg pas sinds kort tegen mensen dat ik mezelf identificeer als non-binair [man noch vrouw – red.]."

Op het eind van de documentaire lijk je die conclusie al wel te trekken.
"Toen zei ik het inderdaad al, maar geloofde ik het nog niet. Nu leef ik het echt."

Reageert je familie daar goed op?
"Die is daar heel erg open in. Ze hebben al genoeg gekke dingen met me meegemaakt, dus het was geloof ik geen grote verrassing voor ze."

 

Still uit Salem Reed De Film

Hoeveel tijd per week breng je momenteel in drag door?
"Lang niet zoveel als toen we de documentaire schoten. Ik heb een zwaar jaar achter de rug, waarin ik mezelf echt opnieuw heb moeten leren kennen. Ik merkte op een gegeven moment dat ik helemaal afgemat was, zowel fysiek als mentaal. Ik verloor mijn baan in Utrecht, was al gestopt met mijn modeopleiding aan ArtEZ en ben terugverhuisd naar mijn moeder. In die tijd brak ik ook nog lelijk mijn kaak, doordat ik flauwviel op een marmeren vloer. Daar heb ik lang van moeten bijkomen. Mijn moeder zei dat het misschien wel een tik van het universum was. Het heeft me uiteindelijk veel helderheid gebracht en inmiddels voel ik me een stuk beter. Ik ben twee weken terug weer begonnen aan een modeopleiding op mbo-niveau. Dat praktische past veel beter bij me. Momenteel staat mijn drag daardoor wel op het kleinste pitje dat ik kon vinden. Ik verschijn zo nu en dan ergens als Salem, maar leg mezelf niet meer de druk op om boekingen te vinden. Ik doe het puur voor mezelf, al mis ik het wel heel erg."

“Mijn levensmotto: je moet niet te hard knijpen, want dan wordt-ie niet hard”

Ben je deze zomer nog op een hak gegaan?
"Eén keer, tijdens Milkshake. Ik heb de padding en nepborsten achterwege gelaten en een pak aangetrokken dat ik zelf had ontworpen. Al het dure spul liet ik thuis. Het ging hartstikke fout: m’n pruik vloog af, de band van m’n gitaar knapte en toch heb ik er enorm van genoten. Het maakte me niets uit en dat voelde heerlijk. Een jaar terug was ik daar heel anders mee omgegaan. Toen voelde ik nog veel meer de druk van de ongeschreven regels in de dragscene."

Heb je het dan over het schoonheidsideaal?
"Dat, maar ook over wat je allemaal moet kunnen. Achter m’n rug om hoorde ik constant dat ik alleen maar mooi was en verder niet zoveel voorstelde. Inmiddels hoef ik er niet meer zo bij te horen en dat bevalt me prima. Ik voel me sinds de documentaire veel zelfverzekerder en vrijer om creatief te kunnen zijn."

Wat een bewogen jaar zeg.
"Er kan wel een tweede documentaire komen inderdaad. Maar zonder grappen, ik heb andere plannen. Als ik over drie jaar klaar ben met de opleiding, wil ik mijn eigen atelier/modelabel oprichten. Daarnaast hoop ik ooit mijn ervaringen nog te bewerken tot een boek, maar pas als ik een oud besje ben hoor. Al heb ik nu al genoeg leerzame, maar ook hysterische dingen meegemaakt. Het fijne aan mij zijn is dat het leven altijd nogal op me afkomt. Het gaat met ups en downs en daar heb ik me bij neergelegd. Ik heb nog veel te leren, maar ik heb wel eindelijk een beetje rust gevonden. Ik laat het allemaal wat meer over me heen komen. Mijn levensmotto: je moet niet te hard knijpen, want dan wordt-ie niet hard."

Bekijk hieronder gratis Salem Reed De Film.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau