Afgelopen juni werd Ana Brnabić door president Aleksandar Vučić voorgedragen als premier van Servië. Met 157 stemmen voor werd Ana Brnabić officieel de eerste vrouwelijke én de eerste openlijk lesbische premier van dat land.

2000 politieagenten
Afgelopen weekend vond Belgrade Pride plaats in Servië. Voor de vierde keer verliep het evenement zonder geweldsincidenten. Het gebied waar de Pride Parade plaatsvond, werd volledig afgezet. Meer dan 2000 politieagenten liepen er rond in de omgeving en alleen mensen die zich vooraf hadden aangemeld, mochten naar binnen. 

'Een luide minderheid is hiertegen, maar ik wil benadrukken dat om een minderheid gaat'

'Mijn rol als premier is erop toezien dat we aan een tolerantere samenleving bouwen', vertelde Ana Brnabić aan de NOS. 'LHBT-rechten zijn daar onderdeel van, maar ook rechten van andere minderheden hebben mijn aandacht.' Ze werd gevolgd door tientallen cameraploegen en liet weten dat Servië een 'extreem tolerant land' is. 'Er is een luide minderheid die hiertegen is, maar ik wil benadrukken dat het slechts een minderheid is. Servië is geen homofoob land.' 

Dubbele agenda
Eerder gaf de nieuwe premier van het land aan dat ze geen boegbeeld voor de LHBT-gemeenschap wil zijn. Ze wil beoordeeld worden op haar kennen en kunnen, niet op haar geaardheid. Ze heeft zelfs laten weten dat ze voorlopig niet gaat werken aan gelijke rechten voor LHBT's. 

Goran Miletic, organisator van Belgrade Pride, is het niet eens met de premier. 'Servië is een zeer homofoob land', zegt hij tegen de NOS. 'Het probleem zit diep in de samenleving. LHBT's behoren tot een van de drie groepen die mensen hier liever niet als buren of familieleden zien. De andere twee groepen zijn de Roma en de Albanezen.'

Coverbeeld: Cord Magazine / Bron: NOS