Een maand geleden ging Britse warenhuisketen John Lewis HEMA voor: zij verkopen tegenwoordig enkel nog genderneutrale kinderkleding. Ze doen dat om geen seksestereotypen te versterken. 'We willen klanten een grotere keuze en variëteit bieden, zodat ouder en kind zelf kunnen kiezen wat ze dragen', aldus Caroline Bettis, hoofd kindermode bij John Lewis.

'Kids'
Ook bij de HEMA worden de aparte jongens- en meisjesafdeling samengevoegd tot één afdeling: die voor 'kids'. Volgens de Volkskrant is deze stap van de Hollandse winkelketen te danken aan een tienjarig meisje. Het meisje vroeg via Facebook om stoerder meisjesondergoed. Ze was klaar met alle roze hartjes. 'We zien een groeiende behoefte aan stoerdere meisjeskleding', stelde Trevor Perren, inkoopdirecteur van HEMA. 

Zara
HEMA komt hiermee een stuk positiever in het nieuws dan de Spaanse winkelketen Zara. Mounir Samuel deed in een column op Gay.nl een boekje open over de transfobe incidenten waarmee hij bij de winkelketen in aanraking kwam. 'Ik, en veel andere transpersonen met mij, zijn al vaak in aanraking gekomen met transfobie in de Spaanse winkelketen. Uit de dameskleedkamers word ik geweerd, in de herenpaskamers geweigerd.'

Zara raakte eerder deze maand tevens in opspraak toen een aantal LHBT's in een van hun Nederlandse filialen werd bedreigd en geslagen door een bezoeker. De beveiliging trad naar verluidt niet goed op en de keten zelf ontkent dat er sprake is geweest van 'discriminerende praktijken'.

Bron: Volkskrant / Coverbeeld: Sparklesandstretchmarks.com