NDT 1 opent het seizoen 2017/2018 met een dubbelvoorstelling vol wereldpremières, een tweeluik dat enerzijds de theatrale kant van het gezelschap onderstreept en anderzijds haar dansante karakter. Van 22 september tot 16 december toert het programma Side A: Split into One door het land en van 5 oktober tot 21 december Side B: Adrift. Kaarten zijn onder meer te koop via de website van Nederlands Dans Theater.

SIDE A: SPLIT INTO ONE
Edward Clug|Medhi Walerski|Sol León & Paul Lightfoot

Het programma Side A: Split into One bestaat uit drie wereldpremières waarin de kracht en poëzie van pure beweging samenkomen. Het publiek wordt getrakteerd op choreografische stemmen die illustreren dat oprechte schoonheid in dans talrijke verhalen kan vertellen.

Edward Clug creëert zijn eerste werk voor NDT 1, wat zijn vooraanstaande plek in de Nederlandse moderne danswereld verder zal bevestigen. Hij debuteerde bij Nederlands Dans Theater met mutual comfort (2015) voor NDT 2. Voor zijn creatie Handman (2016) kreeg Clug een nominatie voor de prestigieuze Benois de la Danse.

Medhi Walerski’s laatste werk voor NDT 1, Garden (2016), kreeg positieve kritieken. Zo schreef het Leidsch Dagblad: “Er schuilt een tedere grootsheid in Walerski’s gebaren die bescheiden aan de oppervlakte komen en daar een lichte schittering brengen.”

Sol León en Paul Lightfoot, huischoreografen van NDT, voltooien de avond met een nieuw creatie. In hun balletten is het onderzoek naar menselijke relaties een onuitputtelijke bron van inspiratie.

SPEELDATA: vr 22 t/m zo 24 sep: Zuiderstrandtheater, Den Haag, do 28 sep t/m zo 1 okt: Stadsschouwburg Amsterdam, di 10 okt: Theaters Tilburg, do 12 okt: Chassé Theater, Breda, wo 18 okt: Schouwburg Rotterdam, do 7 dec: Stadsschouwburg Utrecht, za 9 dec: Stadsschouwburg Nijmegen en za 16 dec: Stadsschouwburg Groningen.

Met Side B: Adrift vormt Side A: Split into One een dubbelvoorstelling, een tweeluik dat enerzijds de theatrale kant van NDT 1 onderstreept en anderzijds haar dansante karakter benadrukt.

SIDE B: ADRIFT
Gabriela Carrizo|Franck Chartier

Het werk van Gabriela Carrizo en Franck Chartier vereist een enorme fysieke kracht van de dansers. In het programma Side B: Adrift worden de bestaande werken The missing door (2014) van Carrizo en The lost room (2015) van Chartier gecomplementeerd met een nieuw werk van Chartier, resulterend in een trilogie die NDT’s theatrale karakter onderstreept.

In The missing door vervlecht Gabriela Carrizo fantasie en werkelijkheid en toont ze zo twee parallelle dimensies. We zijn getuige van de laatste minuten van een leven, die zich afspelen in het schemergebied tussen leven en dood.

Voor The lost room ontving Franck Chartier in 2016 de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie. In het verlengde van Carrizo’s werk creëerde Franck Chartier voor NDT 1 een choreografie die laat zien hoe huidige en toekomstige gebeurtenissen van invloed kunnen zijn op het verleden, ons geheugen en ons vermogen te herinneren. 

SPEELDATA: do 5 en za 7 okt: Zuiderstrandtheater, Den Haag, di 10 okt: De Spiegel, Zwolle, do 12 okt: De Harmonie, Leeuwarden, wo 18 en do 19 okt: Stadsschouwburg Amsterdam, do 7 dec: Parktheater Eindhoven, za 9 dec: Parkstad Limburg Theater, Heerlen, di 19 t/m do 21 dec: Zuiderstrandtheater, Den Haag