Tholen. Het dorpje met een authentiek centrum, beeldige kerk én een handjevol weigerambtenaren. Sinds 1 november 2014 is het verboden een weigerambtenaar te benoemen, ofwel, een trouwambtenaar die geen huwelijk wil voltrekken tussen koppels van gelijk geslacht. Vlak voordat die nieuwe wet van kracht werd, benoemde de gemeente Tholen nog even snel drie van die weigerambtenaren.

Het COC nam het de gemeente kwalijk en de PvdA en SP kwamen met een motie om de drie ambtenaren te ontslaan. Een meerderheid van de gemeenteraad in Tholen stond echter achter de nieuwe benoeming en in theorie deden ze niets fout. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk noemde het 'niet fraai' en 'teleurstellend', maar zelfs hij kon er niets tegen doen. De weigerambtenaren bleven in dienst.

Nu, 3 jaar later, heeft wethouder Jan Harmsen van de ChristenUnie een plaquette tegen discriminatie onthuld in Tholen. Op die plaquette staat de tekst van Artikel 1 van de Grondwet. Daarmee geeft de gemeente volgens de PZC aan dat ze discriminatie op welke grond dan ook onaanvaardbaar vinden en de sociale veiligheid van alle inwoners belangrijk achten.

'Genoeg raadsleden die een wit voetje willen halen, met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht'

Prima, goed zelfs. Maar laten we het even over de aanleiding hebben. Het nieuwe plaatje is er namelijk gekomen vanwege een LHBT-notie die de gemeente naar scholen en verenigingen in Tholen heeft gestuurd. Daarin worden tips gegeven over hoe je uitsluiting op grond van onder meer iemands seksuele geaardheid kunt voorkomen.

Zo'n notie is natuurlijk prachtig, ook daar zit voor mij het probleem niet. Het probleem zit hem wel in die ambtenaren, die na een belletje met de gemeente nog altijd dienst blijken te doen.

‘Geen probleem’, volgens een communicatieadviseur van de gemeente Tholen. 'De gemeente Tholen heeft voldoende ambtenaren in dienst die een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht graag willen voltrekken.'

Yeah right. Er zijn dus wat ambtenaren in dienst die wél koppels van hetzelfde geslacht in de echt willen verbinden, maar we leven in 2017, Tholen. Met de gemeenteraadsverkiezingen is de timing daarbij uitermate handig. Genoeg raadsleden die een wit voetje willen halen bij de Zeeuwse inwoners.

Wordt het niet eens tijd om de drie weigerambtenaren uit hun functie te ontheffen, voordat er plaquettes tegen discriminatie worden onthuld, meneer Harmsen?

Roel Janssen (1994) woont in Amsterdam en is redacteur bij Gay.nl.

Foto: Mgr. Madhatter