De heren werden opgepakt tijdens een optreden van de Libanese band Mashrou' Leila omdat ze zwaaiden met een grote regenboogvlag. De zanger van die band is openlijk homoseksueel. Volgens de Egyptische politie zijn de mannen opgepakt vanwege het 'bevorderen van een seksuele afwijking'.

Tegen 'homokunst'
Het plaatsvervangend hoofd van de Egyptische vakbond van muzikanten heeft laten weten dat de band alle vergunningen had om op te treden, maar dat daar in de toekomst geen sprake meer van zal zijn. 'We zijn tegen "homokunst"', zou hij tegen de Egyptische televisie hebben gezegd. 'Het is verdorven.'  

Ook in Libanon is de band niet meer welkom. Ze werden al twee keer geweigerd omdat de muziek in strijd zou zijn geweest met de normen en waarden van de Libanese regering. 

Hamed Sinno
Mashrou' Leila heeft sinds 2009 al verschillende albums uitgebracht. Ze stonden op de cover van Rolling Stone-magazine en treden regelmatig op in Egypte. Zanger Hamed Sinno komt al jaren op voor homorechten in het Midden-Oosten. 

De band heeft nog niet op de arrestaties gereageerd. Wel schreven ze op Facebook dat het een eer was om voor 'zo'n prachtig publiek' te spelen. 

Homoseksualiteit in Egypte
Homoseksualiteit is volgens de Egyptische wet niet illegaal, maar LHBT's kunnen wel gestraft worden door middel van andere wetten. Straffen lopen op tot 17 jaar cel. In 2015 werd in een rechtszaak besloten dat buitenlandse LHBT's uit het land gezet mogen worden. Bovendien mag de Egyptische douane LHBT's weigeren. In 2013 vond 95 procent van de Egyptenaren nog dat homoseksualiteit niet geaccepteerd moest worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Egypte.

Bron: NOS / Beeld: Facebookpagina Mashrou' Leila