Het spelen van een gay karakter is tegenwoordig nauwelijks nog een issue. In steeds meer films en series komen lhbt’ers voor en die rollen worden vaak gespeeld door hetero acteurs omdat die nu eenmaal in de meerderheid zijn in Hollywood (ja echt).

Toch zijn er een aantal acteurs die liever niet in de huid kruipen van een homo. Die hebben daar verschillende redenen voor. De een vindt de handelingen die hij moest uitvoeren voor zijn rol te expliciet, de ander zag het niet zitten dat zijn karakter ‘ineens’ op mannen viel.

Attitude haalde een aantal acteurs voor het voetlicht die in het verleden hebben geweigerd een homorol te spelen, of die zijn opgestapt toen bleek dat hun karakter gay was.

Sexy vampier
De eerste is Luke Grimes, die in de HBO-serie True Blood een sexy vampier speelde. Hoewel de serie diversiteit vanaf het begin hoog in het vaandel had staan, stapte hij op toen bleek dat zijn karakter gay was. Het leverde Grimes een backlash op en ook zijn medespelers vonden dat hij dit niet kon maken. Zelf hield hij het op een ‘agenda-technisch probleem’, maar wilde desgevraagd niet ingaan op vragen over zijn rol in True Blood.

Door naar Mark Wahlberg. Die was gevraagd voor een van de hoofdrollen in Brokeback Mountain. Met de kennis van nu weten we dat het seksueel gezien een vrij tamme film is geworden, maar Wahlberg vond het toch te grafisch allemaal. Hij las het script en krabbelde terug.

Komiek
Kevin Hart is een komiek en veelgevraagd acteur die je kent van rollen in films als Get Hard en Ride Along. Toen hij werd gevraagd voor Tropic Thunder, bedankte hij voor die rol omdat het karakter homo was. Hart zegt dat hij de homocommunity steunt, maar dat zijn manier van spelen ‘homo’s geen enkel recht zou doen’. Ook hij vond het bij nader inzien te expliciet en teveel van het goede.

Grimes, Wahlberg en Hart zijn niet de enigen. Bij Attitude lees je meer over de motivatie van andere acteurs om niet met een gay-rol geassocieerd te willen worden.