Welkom op de wereld
Gerald en Martijn leerden elkaar op de vooropleiding van het conservatorium kennen. Beiden waren ze op zoek naar hun eigen ‘ik’ en daarin vonden ze elkaar. Ze besloten om vanaf dat moment hun ontdekkingsreis samen voort te zetten, buiten de gebaande paden. Daarmee schiepen ze een eigen universum, The World of LUDIQUE!. Op straat of in de supermarkt, als je met ze spreekt of wanneer je een van hun voorstellingen bezoekt, je zult al snel merken dat er in die ludieke wereld geen onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw, groot of klein, dik of dun en arm of rijk.

Men vindt Gerald en Martijn op het eerste gezicht weleens theatraal en extravagant, maar als je met ze spreekt of hun show bezoekt merk je al snel een zekere gelaagdheid en diepgang. Volgens Martijn komen mensen voor 96 procent met elkaar overeen, maar focussen we ons eigenlijk altijd op onze verschillen en tegenstellingen. Gerald: 'Het is misschien een utopie, maar LUDIQUE! kijkt juist naar wat ons verbindt en wij hebben van de maatschappelijke struikelblokken een podium gemaakt.'

©Rob Funcken 

LUDIQUE! begon kleinschalig, met optredens op theaterfestivals in Nederland, zoals het Delft Fringe Festival, waar ze vorig jaar de publieksprijs in de wacht sleepten. Inmiddels beklimmen ze regelmatig theaterpodia in binnen- en buitenland. Duitsland en Oostenrijk – en dan met name Berlijn en Wenen – hebben hen in hun hart gesloten. Een voorlopige kroon op hun werk is een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw op 19 november, waar ze met hun voorstelling LUDIQUE! lebt Leander een hommage brengen aan Zarah Leander. 

'Veel theatermakers komen met pasklare antwoorden, wij hopen dat ons publiek de zaal verlaat met vragen'

Optreden in het Concertgebouw is een droom die uitkomt, want LUDIQUE! wil graag groeien. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat ze in grote, uitverkochte zalen spelen. Of ze nu voor duizend man of tien man optreden, LUDIQUE! wil een band opbouwen met hun publiek, zodat ze samen in de intimiteit van de voorstelling hun emoties kunnen delen en voor even met een andere blik naar de wereld kijken. 'Veel theatermakers komen met pasklare antwoorden aan het einde van hun voorstelling. Dat doen wij niet, wij hopen juist dat mensen de zaal verlaten met vragen en daarover nadenken of met ons en anderen erover in gesprek gaan', stelt Martijn.

Alles wat Gerald en Martijn maken, komt uit hun hart en in de show From Berlin With Love komen alle facetten van die liefde voorbij. De mooie en zoete kant van de liefde, maar ook de pijn, het liefdesverdriet en een verscheurd hart worden bezongen.  

Zonde van de liefde
De naam Zarah Leander doet waarschijnlijk in tegenstelling tot de namen Marlene Dietrich en Greta Garbo niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch hoort Leander ook thuis in dit rijtje. Zij was vooral in de jaren dertig en veertig een gevierd en wereldberoemd zangeres en actrice, die zelfs nog de overstap van Zweden naar de Duitse filmindustrie maakte en aanbiedingen kreeg uit Hollywood. Al roept haar naam weinig herkenning op, de muziek van Zarah Leander klinkt bij menigeen wel bekend in de oren.

LUDIQUE! vond het zo jammer dat de vedette in de vergetelheid was geraakt en blies daarom haar repertoire nieuw leven in met de voorstelling ZARAH, Zonde van de Liefde. ‘Zarah deed in haar tijd eigenlijk al wat LUDIQUE! nu doet, namelijk door middel van optreden in het theater en concertzalen en door haar verschijning op het witte doek het hart van mensen raken; daarom moesten we deze voorstelling gewoon maken’, vertelt Gerald. Sterren als Dietrich en Garbo leunden erg op hun uiterlijk, maar dat is vergankelijk. Toen zij dus niet meer in de bloei van hun leven waren, vonden ze zichzelf niet meer toonbaar en trokken ze zich in stilte terug. Leander was geen klassieke schoonheid en moest het dus niet van haar uiterlijk, maar van haar stem hebben. Daardoor kon ze tot op hoge leeftijd optreden en dat deed ze zo nu en dan zelfs zittend, omdat ze het niet meer volhield om een concert lang te blijven staan.'

‘Toen we met haar in aanraking kwamen, hoorden we in eerste instantie alleen iets van haar kunst, maar als je meer over Leander leest en dieper in haar verhaal duikt, komen er ook andere dingen aan het licht’, vertelt Martijn. Leander woont tot 1942 in Duitsland, waar ze een beroemd artieste is en werkt voor de Duitse filmindustrie. Haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog is voor sommigen niet onomstreden, maar volgens Gerald was Leander helemaal niet bezig met politiek of propaganda en wilde ze gewoon optreden om daarmee mensen in vervoering te brengen. Martijn vult aan dat de artieste haar homoseksuele tekstdichter, Bruno Balz, heeft gered door hem bij haar aan het werk te houden. LUDIQUE! ventileert geen mening over die periode, al komt die wel aan bod in het programma. Martijn: 'Als je naar haar liederen luistert, hoor je dat het helemaal niet zo zwart-wit is als mensen nu weleens beweren.'

'Als je naar haar liederen luistert, hoor je dat het helemaal niet zo zwart-wit is als mensen nu weleens beweren'

Met ZARAH, Zonde van de Liefde toert LUDIQUE! nu door Nederland, Duitsland en Oostenrijk en boekt daarmee veel succes. Toch merkten ze dat er nog zoveel liederen van Leander waren die het ook verdienen om afgestoft en opnieuw ten gehore gebracht te worden. Voor velen een onrealistische droom, maar voor LUDIQUE! een wens die in vervulling gaat. Op 19 november brengen ze met LUDIQUE! lebt Leander een hommage aan Zarah Leander in het wereldberoemde Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het concert komen populaire liederen en vergeten parels voorbij en wordt het duo begeleidt door meesterpianist Paul Tijink en operazangeres Karin Pagmár.

©MacSiers Fotografie

Op zondag 19 november is LUDIQUE! te zien in Het Concertgebouw met LUDIQUE! lebt Leander, maar ze toeren de komende tijd ook met hun andere voorstellingen door het land. Hier lees je meer over de wereld van LUDIQUE!.

Coverfoto: Rob Funcken