“Honey, what’s going on? What’s happening? What’s that?” Na elf jaar afwezigheid waren dat weer zo ongeveer de eerste woorden van Karen Walker, die we acht seizoenen lang met enige regelmaat voorbij hadden horen komen in de óude Will & Grace. Het geeft meteen aan dat er eigenlijk weinig is veranderd. De serie stond bekend om zijn wervelwind aan oneliners die werd gecombineerd met onvervalste slapstick. Hoewel er duidelijk botox op de loer ligt bij de vier hoofdrolspelers, is met name het gezicht van Jack nog altijd één stuk beweeglijk elastiek. Het is een welkom weerzien van oude bekenden, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Wat in het echt natuurlijk niet zo is. Aanleiding voor het nieuwe seizoen is een verkiezingsfilmpje dat Eric McCormack (Will S. Truman), Debra Messing (Grace Adler), Sean Hayes (Jack McFarland) en Megan Mullally (Karen Walker) maakten ter promotie van de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. We zagen al dat Karen de enige was die Donald Trump openlijk steunde, de andere drie zaten duidelijk in het Hillary-kamp. Nu blijkt dat Karens beste vriendin Melania Trump heet en haar de opdracht geeft de Oval Office in het Witte Huis te herinrichten.

Droom
Maar eerst even dit: in de finale van het laatste, achtste seizoen weten we dat zowel Will als Grace was getrouwd en dat beiden kinderen hadden gekregen, zo was destijds te zien in een flash forward. Om de premisse van de serie niet volledig kwijt te raken in verhaallijnen met die kinderen, is voor een rigoureuze oplossing gekozen waar weinig series maar mee wegkomen: Karen heeft alles gedroomd. Ze wordt wakker, doet haar bekende zinnetje en dan wordt het een en ander uitgelegd: die kinderen bestaan niet, Karen is nog steeds bij Stan en superrijk, Will en Grace zijn weer single en wonen weer bij elkaar. En Jack? Die is just Jack, al wil hij niet meer met die woorden geassocieerd worden omdat acteur Sean Hayes er in het echte leven door werd achtervolgd.

Lock her up!
Politiek is meer dan ooit het onderwerp van de grappen die voorbijkomen in Will & Grace. En die zijn over het algemeen relevant en scherp. Karen roept “Lock her up! Lock her up!” bij de zoveelste foute kledingkeuze van haar bazin Grace. Tijdens de redecoratie van de Oval Office tovert Grace een zak Cheetos tevoorschijn om te controleren of de oranje chips – en dus het al even oranje hoofd van Trump – bij de nieuwe gordijnen passen. Jack heeft intussen bijna vinger-herpes gekregen van Grindr, een van de grappen die even niet over Trump gaat.

Speelplezier
Heel veel meer zullen we niet verklappen over het verhaal, het is toch het leukst als je alles zelf voor de eerste keer ziet. Dan de vraag: is het nog net zo leuk als vroeger? Jazeker. Leuker zelfs, want het achtste seizoen – waarin Karens man Stan zijn dood in scène bleek te hebben gezet – was nogal bij elkaar geraapt. Nu Will en Grace gewoon weer samenwonen en met Jack en Karen die op de gekste momenten komen binnenvallen, is de serie terug bij de basis. Je ziet hoe het speelplezier eraf spat bij de vier acteurs, en dat wordt gewaardeerd. De recensies zijn overwegend positief en meer dan 10 miljoen kijkers stemden donderdagavond af op NBC, de zender die de serie in Amerika uitzendt. De beste ‘comedy launch’ sinds 2011.  De grootste kritiek luidde dat het wel erg makkelijk Trump bashen was, en dat het aantal grappen over de Oranje Leider wel wat minder mocht. Daar sluiten we ons graag bij aan, maar de grapdichtheid is hoog als vanouds. Er valt dus meer dan genoeg te lachen.

Will & Grace wordt in Nederland uitgezonden door TLC, elke dinsdagavond om 20.30 uur.