Er zijn de laatste jaren in ons land, maar ook daarbuiten veel boeken geschreven voor kinderen van alle leeftijden over deze onderwerpen. De redactie van Gay.nl selecteert er een aantal die het echt waard zijn om (voor)gelezen te worden.

Koning & Koning
Toen Koning & Koning in 2000 uit de hand van de illustratoren Sem Nijland en Linda de Haan verscheen, zorgde het voor de nodige opschudding. Landen als Tsjechië en de Verenigde Staten vonden het prentenboek ongeschikt voor kleine kinderen. Gelukkig werd het boek ook geprezen, want sinds de eerste druk is Koning & Koning staat het boek nu ook in onder andere Duitsland, Spanje en Japan op de boekenplank van menig kleuter.

Koning & Koning gaat over een kroonprins die moet trouwen van zijn moeder. De koningin gaat op zoek naar een geschikte huwelijkspartner, omdat zij graag met pensioen wil, maar de kroonprins wil helemaal niet trouwen. Uiteindelijk komt de kroonprins een andere prins tegen met wie hij in het huwelijksbootje wil stappen. Vanaf dat moment gaan ze samen verder als Koning & Koning


De dagen van de bluegrassliefde
Tycho is achttien als hij klaar is met zijn eindexamen. Hij vertrekt naar de Verenigde Staten om als vrijwilliger bij een zomerkamp te gaan helpen. Op Schiphol ontmoet hij de Noorse voetballer Oliver, die ook achttien is en net als hij op weg is naar hetzelfde zomerkamp. Er ontstaat meteen een vriendschap en wat volgt is een hete zomer. De dagen van de Bluegrassliefde van Edward van de Vendel is een boek over je eerste grote liefde en de keuzes die je dan soms moet maken.

Het lammetje dat een varken is 
In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder en doen verder niet zo veel. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje’, zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet? Pim Lammers en Milja Praagman maakten het eerste transgender-prentenboek van Nederland. Met Het lammetje dat een varken is probeert Pim kinderen van jongs af aan te leren dat er meer is dan een man en een vrouw. ‘Veel volwassenen vinden genderdysforie een moeilijk onderwerp om over te praten, maar dat is het helemaal niet.’ Lees hier het interview dat Gay.nl had met Pim Lammers.

George
'George is een jongen. Om te zien tenminste, want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn - maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.' In 2003 startte Alex Gino met het schrijven van George, een jeugdboek dat transseksualiteit onder de aandacht brengt bij een jonge doelgroep. Dertien jaar later is het boek af en vertaalt in twaalf talen. We spraken met Alex in SkyLounge Amsterdam over een boek dat ieder kind in zijn of haar kast zou moeten hebben. Lees hier ons interview met Alex Gino.

De Kinderboekenweek is van 4 t/m 15 oktober en wordt in het hele land op verschillende manier en op allerlei locaties onder de aandacht gebracht. Kijk op de website van de Kinderboekenweek als je daar meer over wil weten.

Coverfoto: Pixabay