Het is vijftig jaar geleden dat Engeland en Wales de wetgeving rond homoseksualiteit hebben aangepast. Daarvoor was het domweg verboden om openlijk homo te zijn. Maar ook daarna was het leven van veel gays nog altijd gecompliceerd, en vaak nu nog.

Desondanks is er in die vijftig jaar natuurlijk heel veel veranderd. Riyadh Khalaf is tv-presentator en vroeg voor zijn filmproject ‘I Am…’ vier mannen op leeftijd naar hun levenservaringen.

De film gaat onder meer over de gedwongen huwelijken die homo’s destijds kregen opgedrongen, dat mannen ongewenst uit de kast werden getrokken, over shocktherapie en over de gevaren van clandestiene homo-ontmoetingsplaatsen.

De mannen vertellen hoe de samenleving ervoor zorgde dat ze zich verschrikkelijk voelden: eenzaam en uiteindelijk depressief. Hoe ze gediscrimineerd en misbruikt werden en dat ze nergens terechtkonden.

In een interview met Attitude vertelt Riyadh Khalaf hoeveel indruk de verhalen op hem hebben gemaakt. Wat hem het meest heeft getroffen zijn de verhalen over de politie, die allerlei manieren bedacht om homo’s in de val te lokken. En hoe een van de vier mannen, Anthony, werd gearresteerd. Hem was anonimiteit beloofd, maar de zaak kwam met naam en toenaam in de pers en Anthony verloor al zijn waardigheid.

En dan te bedenken dat dit nog steeds gebeurt in heel veel landen. Alleen al daarom is het belangrijk naar de verhalen van deze vier mannen te luisteren en ze te delen.

Het complete interview met Riyadh Khalaf lees je bij Attitude. De film duurt 21 minuten en bekijk je hier: