Mannen die seks hebben met mannen zijn nog steeds in meer dan 70 landen bij wet strafbaar. In landen als Iran, Saoedi-Arabië, Qatar, Jemen, Afghanistan, de Verenigde Arabische Emiraten en Brunei kunnen mannen die seks hebben met mannen zelfs veroordeelt worden tot de doodstraf. 

Dertien landen stemden tegen
De Mensenraad van de Verenigde Naties heeft zich in een resolutie uitgesproken tegen die straf. Zij veroordelen de lidstaten die de doodstraf voorzien op homoseks. 27 landen stemden voor, dertien landen stemden echter tegen deze resolutie. 

VN-lidstaten Bangladesh, Botswana, Burundi, China, Egypte, Ethiopië, India, Irak, Japan, Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten stemden tegen de resolutie. In de dikgedrukte landen is homoseksualiteit strafbaar. 

Amerikanen
Adré du Plessis stemde namens Amerika tegen de resolutie. 'De Verenigde Staten voert de doodstraf uit en stemt altijd tegen resoluties met betrekking tot de doodstraf.'

Vervolg
Met de resolutie wordt niet de doodstraf in zijn algemeenheid veroordeelt, alleen wanneer mensen schuldig worden bevonden vanwege een geestelijke handicap, omdat ze vrouw zijn, een man zijn en seks hebben met mannen of minderjarig zijn. 

De resolutie werd mogelijk gemaakt door landen als België, Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Moldavië, Mongolië en Zwitersland.

Bron: Gaystarnews