Door het geruis van de zee en de wapperende regenboogvlaggetjes voel ik me meteen thuis. Ik begrijp helemaal waarom ze dit het eerste en enige 'Gay Welcoming Beach in the Caribbean' noemen. Voor de komende tijd is dit mijn eigen kleine gay paradijs. Van 27 september t/m 1 oktober is het namelijk Curaçao Pride en het Floris Suite hotel, gasthotel van deze Pride, is de operator van dit prachtige privéstrand.

'Vanaf het Brionplein zie je de pondjesbrug, die voor de Pride versierd is met regenboogvlaggen'

Vijf jaar geleden is een deel van het management van Floris Suite Hotel begonnen met het organiseren van de Curaçao Pride. 'Een heel goede zet', vertelt Nico Van Der Meer van Pink Curaçao – vroeger organisator van het Get Wet Weekend. Get Wet werd ook altijd georganiseerd in de laatste week van september en de Curaçao Pride-organisatie heeft vijf jaar geleden het stokje van die groep overgenomen.

Pink Curaçao organiseert sinds vorig jaar de dagactiviteiten van de Pride. Deze ochtend haalt Nico me op bij Floris Suite Hotel voor de Contemporary Art Walk. In de auto vertelt hij me over het ontstaan van Pink Curaçao. Het Team bestaat naast Nico uit zijn vriend Jarett Sprock en diens zus Anouck Sprock.

Contemporary Art Walk
De wandeling start op het Brionplein. Vanaf het Brionplein zie je de pondjesbrug, die versierd is met regenboogvlaggen. Het is een imposante gewaarwording, een bijna idyllisch uitzicht. Onze gids Avantia Damberg, zelf beeldend kunstenares, neemt ons mee op een indrukwekkende reis en vertelt ons over de geschiedenis die schuilgaat achter de vele kunstwerken die er te zien zijn.

'Voor het eerst in de geschiedenis van het eiland, spreekt een premier zich openlijk uit over LHBT-rechten'

Pride Walk
Een groep van ongeveer 750 man verzamelt zich bij het Rif fort. Vanaf daar trekt de imposante parade van mensen en regenboogkleuren over de pontjesbrug, om te eindigen in het Wilhelminapark. Daar wordt de Curaçao Pride 2017 officieel geopend door Eugene Rhuggenaath, premier van Curaçao. Hij houdt een historische toespraak, volgens de organisatoren van de Pride. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het eiland dat een premier zich zo duidelijk uitspreekt over LHBT-rechten. Hij noemt zich een premier van iedereen op Curaçao. 'Ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, geloof en ja… ook hun geaardheid. Ik kan vrijuit over straat lopen, trots op wie ik ben en de mensen van wie ik hou: mijn vrouw en mijn familie. Wie ben ik dan om anderen te veroordelen die trots zijn op wie ze zijn en van wie ze houden?', aldus Rhuggenaath. 

Onder luid gejuich en geklap sluit hij zijn toespraak af. Het is voor alle aanwezigen duidelijk een ontroerend moment. Nog nooit eerder was ik me zo bewust hoe belangrijk een Pride is. Na deze officiële opening kan het feest beginnen.


Shary-An tijdens Curaçao Pride.

De Nederlandse Shary-An is speciaal met haar vriendin hierheen gekomen om deze bijzondere Pride te openen met het lied ‘I Am What I Am‘, de anthem van Amsterdam Pride dit jaar. Haar komst is een cadeau van de Amsterdam Pride-organisatie, die haar aanwezigheid sponsort.

Navigaytion Sea Parade
Vol trots wappert een grote regenboogvlag aan de mast van de catamaran van Blue Finn Charters. Met de Handelskade op de achtergrond is dit een ultiem Caribisch 'gay aanzicht'. Om 12:00 uur kunnen we aan boord voor een volledig verzorgde cruise. Een goed bemande bar, een heerlijke barbecue en muziek van dj N3NA. Het feest barst los, terwijl we van de kade vertrekken met onze handen in de lucht: we zijn trots! Vanaf de kade en de kust die we passeren zwaaien mensen ons toe. Na één uur varen en wat drankjes en dansjes verder, gooit de bemanning de ankers uit, dicht bij een strandje dat alleen via het water te bereiken is. Er worden opblaasbanden en matjes uitgegooid. Mensen springen in het water en de drijvende bar met verfrissende blikjes bier doet het goed.

Feest op het eiland!

The White Party
Om 16:00 uur komen we weer terug aan de kade, veel tijd om bij te komen is er niet. Om 20:00 uur start de befaamde ‘White party’ aan het zwembad van het Floris Suite Hotel. Iedereen is in prachtig wit gekleed. Er is zelfs een ‘Best Dress Contest’ met niemand minder dan Miss Curaçao in de Jury. Dit is het grootste feest van de Curaçao Pride, dat tot in de laatste uurtjes duurt. Om 12:00 uur hou ik het voor gezien. Morgen is de Beach Party, de feestelijke afsluiter van de week.

Beach Party
Terwijl ik onderweg ben naar Moomba Beach waar de closing party plaatsvindt, heb ik een brede glimlach op mijn gezicht. Iedere LHBT zou deze Pride eigenlijk eens moeten bezoeken. Het is een Pride die je doet beseffen hoe trots we horen te zijn en hoe bijzonder mooi de mensen zijn die ik deze Pride week heb ontmoet.

Onder het genot van een heerlijke barbecue, een cocktail en een verfrissende duik, sluit Tiffany Fantasia, een bekende dragqueen uit Miami South Beach, Curaçao Pride 2017 af.

Ik wil niet dat het over is, maar gelukkig is er volgend jaar weer een nieuwe editie en daar zal ik zeker bij zijn!

Curaçao Pride 2018 vindt plaats van 27 tot en met 30 september. 

Tekst: Ilse van Daalen / Coverbeeld en foto Shary An: Sinaya Wolfert | Overige beelden: Mr. Pixx