De meeste stellen zullen het wel eens hebben meegemaakt bij het inchecken in een hotel. ‘Er staat hier dat jullie één bed willen delen, klopt dat?’ Of je ziet pas bij het openen van je kamerdeur dat er twee eenpersoonsbedden in de kamer staan. Kun je weer naar de receptie… In de meeste gevallen is het zo opgelost, maar het kan ook gebeuren dat je de rest van je verblijf met de nek wordt aangekeken.

Uit een enquête van Attitude in samenwerking met Virgin Holidays blijkt dat veel mannen die homo zijn zich inhouden als ze met hun partner op vakantie zijn. Waar 84% van de heterokoppels elkaar gewoon omarmt, zoent, of andere tekenen van affectie toont, ligt dit bij homostellen een heel stuk lager. Echt een heel stuk: slechts 5% durft ongeremd zijn affectie voor de ander te tonen.

Discriminatie
Uit het onderzoek komt naar voren dat een op de drie homoseksuele reizigers weleens te maken heeft gehad met discriminatie, dat ze zich veroordeeld voelen vanwege hun seksuele voorkeur of dat ze het idee hebben niet serieus te worden genomen.

Aangestaard worden valt daar ook onder. 58% van de ondervraagden heeft dat weleens als negatief ervaren. Uitgelachen werd genoemd door 35% en uitgescholden door 29%.

Een op de tien ondervraagden is wel eens bedreigd met fysiek geweld. Tweederde zegt zich niet op zijn gemak te voelen bij dagelijkse bezigheden, zoals het insmeren van de rug van de partner op het strand.

Ongemakkelijk
Eenderde van de ondervraagden zegt zich weleens ongemakkelijk te voelen bij het inchecken in een hotel. Acht van de tien koppels durven niet hand in hand te lopen tijdens hun vakantie, meer dan de helft doet dat ook niet in de veilige omgeving van het hotel.

Helaas zijn er geen vragen gesteld over de landen waar gays zich het meest onveilig voelen, of dat ze om bovenstaande redenen bepaalde landen weigeren te bezoeken – of niet durven.

Hoe zit dat met jou, doe jij gewoon alles wat je in eigen land ook zou doen? Of hou je je in?