Volgens het netwerk Roze Rood is uit de kast komen bij de brandweer net zo moeilijk als bij familie. 'Het gaat immers om collega's', stelt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland. 'Collega's met wie men veelal een hele hechte band heeft. Door op Internationale Coming-Outdag de regenboogvlag te hijsen, laten we zien dat de brandweer een werkgever is waar alle mensen welkom zijn. Ongeacht afkomst, geslacht of seksuele voorkeur.'

De brandweer staat op Coming-Outdag ook stil bij de vraag hoe collega's zouden reageren als ze uit de kast zouden komen. 'Diversiteit en inclusiviteit zijn centrale thema's voor Brandweer Nederland', vertelt Wevers. 'De brandweer is een open en publiek bedrijf en dienstbaar voor iedereen. We maken daarbij geen onderscheid in wie je bent. Diversiteit is voor ons de voedingsbodem voor creativiteit en vernieuwing, omdat verschillen tussen mensen ervoor zorgen dat bestaande patronen doorbroken kunnen worden en nieuwe ideeën ontstaan.'

Kritiek op de brandweer
Het nieuws dat de brandweer de regenboogvlag hijst op Coming-Outdag komt een aantal maanden na een golf van kritiek over diversiteit bij de brandweer afgelopen zomer. Na deelname aan Pride Amsterdam kwam brandweercommandant Leen Schaap onder vuur te liggen. Bovendien voelden opvarenden van de brandweerboot zich tijdens de Pride-optocht compleet genegeerd door brandweerlieden van Amsterdam-Amstelland.

Jeroens verhaal
Afgelopen zomer spraken wij Jeroen, die al 22 jaar vrijwilligt bij de brandweer Oud-Beijerland. Het duurde maar liefst 20 jaar voordat hij uit de kast kwam op werk. 'Homoseksualiteit was een nieuw fenomeen. We zitten hier immers in de Biblebelt.' Het hele gesprek met Jeroen lees je hier terug.

In verband met het overlijden van Burgemeester Van der Laan hijst Brandweer Amsterdam-Amstelland, net zoals de overige overheidsorganisaties in Amsterdam, geen regenboogvlag. Daar hangen de (brandweer)vlaggen halfstok tot en met de begrafenis, met uitzondering van zondag. 

Coverbeeld: Pascal Weidijk & Rob Weijer