Barbara Barend kreeg de award van OUTtv-directeur Marc Putman. 'Wat geweldig, ik ben er helemaal stil van.' In april vroeg Barbara Barend op Twitter aandacht voor het geweld tegen Jasper en Ronnie uit Arnhem. Na een avondje uit werden de heren door een groep jongeren in elkaar geslagen. Barbara vroeg haar volgers hand in hand op de foto te gaan, om zo solidariteit te betuigen. 

Er kwamen honderden foto's van mannen die hand in hand met elkaar op de foto gingen. Van klassen tot politici en van professionele voetballers tot bekende Nederlanders. 'De actie is eigenlijk spontaan ontstaan en komt voort uit mijn woede en onmacht dat twee jongens in elkaar geslagen zijn, alleen omdat ze uit liefde hand in hand over straat lopen', zei Barend zelf over de actie. 

Vorige winnaar
Vorig jaar won Diva MayDay de prijs. Ze kreeg die omdat ze eerder dat jaar publiekelijk haar ongenoegen had geuit over de manier waarop het Human Rights Concert door de AVROTROS werd uitgezonden. De boodschap over vrijheid en gelijke rechten zou in de montage verloren zijn gegaan. Een hermontage was het gevolg. 

Award
OUTtv rijkt jaarlijks de OUTtv Media Award uit aan een persoon die homoseksualiteit op een positieve manier onder de aandacht heeft gebracht. Kijkers van de zender OUTtv worden ieder jaar opgeroepen te stemmen. Eerder kreeg Boris Dittrich ook een award.