Androfiel is een term die een jaar of vijftien geleden is bedacht door een zekere Nicolas Chinardet. Hij wil ermee aangeven dat niet elke man die op mannen valt zich thuis voelt in de gay scene. En dus niet gay genoemd wil worden.

In een interview met de BBC vertelt Chinardet dat hij zich niet associeert met die lifestyle omdat hij heel andere dingen leuk vindt. En mannen dus. Maar omdat alles wat gay genoemd wordt, niet bij hem past en omdat hij de term ‘homoseksueel’ te klinisch vindt klinken, heeft hij het woord androfiel bedacht.

Volgens hem is de term een beleefde manier om antwoord te geven op de vraag op wie je valt. De term is een samenstelling van andro (Grieks voor man) en fiel (wat staat voor de liefde voor iets). Androfiel drukt alleen uit dat je op mannen valt. Alle heterovrouwen zijn dus ook androfiel.

In het interview komt een man aan het woord die zich liever androfiel noemt dan gay, Henning Diesel. Hij vertelt: 'Gay is een onderdeel van de lgbt-wereld waar ik niet bij wil horen. Ik hou ook niet van de muziek van Lady Gaga, Ariana Grande of Miley Cyrus. Of gay tv-programma's en dingen als Queer as Folk.'

 

Het woord is vooral in opkomst in kringen van mensen die zich politiek rechts noemen. 

Beeld: BBC