Noord-Holland
Gemeenten die de vlag hijsen: Alkmaar, Blaricum, Diemen, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hilversum, Hoorn, Huizen, Laren, Purmerend, Schagen, Uithoorn, Velsen, Weesp, Wijdemeren, Zaanstad

In Purmerend wordt om 16.00 uur een Regenboogkunstwerk onthuld bij het Centraal Station. Ook kun je daar op 13 oktober naar de opening van een foto-expositie over transpersonen. In Alkmaar vindt in buurthuis De Alkenhorst een ontmoetingsdag plaats met bekende dragqueen Dolly Bellefleur. Daarnaast wordt op verschillende scholen een voorlichting verzorgd over seksuele en genderdiversiteit. 

In verband met het overlijden van Burgemeester Van der Laan wordt de regenboogvlag niet gehesen bij overheidsorganisaties in Amsterdam.

Zuid-Holland
Gemeenten die de vlag hijsen: Alphen, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Gouda, Kaag en Braassem, Katwijk, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Leiden, Noordwijk, Pijnacker-Nootdorp, Rotterdam, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Zoetermeer, Zuidplas

De Erasmusbrug kleurt net als tijdens Rotterdam Pride in de kleuren van de regenboog. In Leidschendam-Voorburg vindt een roze sportevenement plaats en ook in Capelle aan den IJssel is er een speciaal regenboogontbijt. Daar zijn mensen uit de LHBT-gemeenschap, burgers en ambtenaren bij aanwezig. Er worden in Capelle tevens regenboogballonnen opgelaten. In Dordrecht worden regenboogvlaggen gehesen op het Otto Dickeplein en tijdens een brunch in The Hang-Out 070 in Den Haag komt schrijfster Nina de la Croix spreken. 

Maar er is nog veel meer te doen in Zuid-Holland. Zo is er in Schiedam het theaterstuk 'What's in a Name' te zien, waarin monologen over hokjesdenken worden aangehaald. In Schiedam gaat de vlag uit op de Molen van de Vrijheid en in Delft gaat de interactieve theatervoorstelling 'Begrensd getolereerd' in première. Tot slot vindt in Leiden een Coming-Outdagontbijt plaats met wethouder Van Gelderen.  

Utrecht
Gemeenten die de vlag hijsen: Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Leusden, Montfoort, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zeist

In Utrecht gaat de regenboogvlag uit bij veel sportverenigingen, de Hogeschool Utrecht en bij de Universiteit. De Utrechtse LHBT-studentenvereniging organiseert verschillende evenementen en de vlag gaat uit in bijna alle gemeenten. 

Flevoland
Gemeenten die de vlag hijsen: Almere, Dronten, Lelystad, Zeewolde

In Almere vinden de hele dag verschillende activiteiten plaats, waaronder een lezing van Tofik Dibi en een performance van onze columnist Mounir Samuel. Het hele programma kun je hier vinden. In Lelystad vinden al de hele week evenementen plaats. 26 organisaties hijsen vandaag de regenboogvlag en Bureau Gelijke Behandeling presenteert een onderzoeksrapport aan wethouder Sparreboom, waarin antwoord wordt gegeven op de vraag in hoeverre basisscholen in Lelystad invulling geven aan de verplichting om hun leerlingen respectvol te leren omgaan met seksuele diversiteit.

 

 

Zeeland
Gemeenten die de vlag hijsen: Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Noord-Beveland, Sluis, Terneuzen, Veere, Vlissingen

Voor de tweede keer wordt vandaag de Zeeuwse Parel uitgereikt aan een persoon of organisatie die dit jaar van grote betekenis was voor de LHBT-gemeenschap. Vorig jaar ging de prijs naar de vrijwillige ambassadeurs van Roze 50+ Zeeland. Ook dit jaar zijn er drie belangrijke organisaties genomineerd. In Tholen, de 'weigergemeente' die eerder nog een anti-discrimatieplaquette ophing in het gemeentehuis, gaat de vlag niet uit. 

Noord-Brabant
Gemeenten die de vlag hijsen: Bergen op Zoom, Boxtel, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gilze-Rijen, Goirle, Halderberge, Helmond, Laarbeek, Moerdijk, Oss, Reusel-De Mierden, Roosendaal, Schijndel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Steenbergen, Tilburg, Veghel, Woensdrecht, Zundert

In Tilburg wordt de Verklaring van Dordrecht ondertekend. Daar zal OUTtv Media Award-winnaar Barbara Barend bij aanwezig zijn. De verklaring werd in 2013 opgesteld door Transgender Netwerk Nederland met als doel de emancipatie van transpersonen op de werkvloer te bevorderen. In Helmond wordt de regenboogvlag gehesen bij ROC ter AA. 

In Den Bosch is een netwerkbijeenkomst met de presentatie van een regionaal LHBT-belevingsonderzoek. Op 13 oktober is er een gay Halloweenfeest. Bij de vorig jaar geopende regenboogtunnel wordt door vrijwilligers van COC Eindhoven gepraat met voorbijgangers. 's avonds is daar een bijeenkomst van de Jonge Democraten over het Cocktail Project, een project voor LHBT-vluchtelingen. 

Limburg
Gemeenten die de vlag hijsen: Beesel, Brunssum, Gennep, Heerlen, Landgraaf, Maastricht, Nederweert, Onderbanken, Peel en Maas, Roermond, Simpelveld, Sittard-Geleen, Valkenburg, Venlo, Venray, Weert

Venray zet een fontein in de kleuren van de regenboog en in Sittard-Geleen wordt er op scholen voorlichting gegeven. Roermond staat aanstaande vrijdag groots stil bij Coming-Outdag met een avond waar inwoners van de gemeente Roermond hun ideeën kunnen delen voor Roermond als regenboogstad.  

Gelderland
Gemeenten die de vlag hijsen: Arnhem, Culemborg, Geldermalsen, Lochem, Nijkerk, Nijmegen, Rheden, Wageningen, Westervoort, Wijchen, Zevenaar

In Arnhem vindt een regenboogsymposium plaats. Er wordt een impuls gegeven aan de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBT's in Gelderland, om de positie van Gelderse LHBT's te verbeteren. In Nijmegen hangen door de hele stad regenboogvlaggen en in Tiel wordt een regenboogloper geopend door wethouder Marcel Melissen en raadslid Robert van Galen. De loper is gemaakt van gekleurde steentjes in de kleuren van de regenboog. 

Overijssel
Gemeenten die de vlag hijsen: Almelo, Borne, Deventer, Enschede, Hardenberg, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Losser, Raalte, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwolle

De gemeente Zwolle hijst op Coming-Outdag de regenboogvlag op het stadhuis, het Stadskantoor en vanaf de toren De Peperbus. In de middag opent wethouder Jan Brink van de gemeente Zwolle een speciale informatie- en netwerkmiddag over seksuele diversiteit en genderidentiteit van COC Zwolle. COC Zwolle is bovendien aanwezig bij een informatiestand bij het Deltion College. In Enschede wordt een ontbijt georganiseerd voor roze ouderen, in Hengelo doen ze dat met een gezellige high-tea. Bovendien is daar de expositie 'Nooit meer in de kast' te zien, vol levensverhalen van roze ouderen. 

Tot slot wordt in Deventer een evenement georganiseerd om aandacht te vragen voor de positie van roze ouderen.  

Drenthe 
Gemeenten die de vlag hijsen: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld, Meppel

In Drenthe gaat vandaag de film Anders van regisseur Reinout Hellenthal in première. Wij spraken hem eerder al over de bijzondere film, die hij maakte in opdracht van de provincie. Onze columnist Wielie Elhorst geeft vanaf 20.00 een lezing in kerkelijk centrum De Bron. Daarna is er ruimte voor een discussie en/of gesprek. 

Groningen 
Gemeenten die de vlag hijsen: Appingedam, Bedum, Bellingwedde, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Oldambt, Oude Pekela, Stadskanaal, Winsum, Zuidhorn

In Groningen vindt een heuse Regenboogweek plaats. Sinds gisteren zijn er verschillende activiteiten om de diversiteit in Groningen te vieren en stil te staan bij de emancipatie en zichtbaarheid van LHBTI's. Natuurlijk gaat de regenboogvlag uit, maar ook de film 120 BPM wordt vertoond en er is aandacht voor LHBT's met een migrantenachtergrond. Check hier de evenementen in Groningen

Friesland
Gemeenten die de vlag hijsen: Franekeradeel, Leeuwarden, Smallingerland, Súdwest-Fryslân 

In Leeuwarden wordt in samenwerking met het COC en Tumba een docentenconferentie over LHBT's georganiseerd: 'Help! Een hetero in de klas...'. Ook Súdwest-Fryslân is daarbij vertegenwoordigd.  

Organiseer jij vandaag een activiteit voor Coming-Outdag? Deel die dan met de officiële hashtag #comingoutdag2017 op Facebook, Twitter en Instagram.

De lijst met gemeenten die de vlag hijsen in tot stand gekomen op basis van informatie van COC Nederland en eigen berichtgeving.