'I will survive' - Gloria Gaynor
Heeft deze song nog enige toelichting nodig? 'I will survive' was meteen een hit toen het in 1978 verscheen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de homo top 100. Hoe somber je ook bent, hoe moedeloos een situatie ook lijkt, je komt er altijd sterker uit. I will survive!

'Freedom ’90' - George Michael
Wham! was in de jaren tachtig razend populair. George Michael en Andrew Ridgeley deden menig meisjes- en jongenshart sneller kloppen en Michael zat al die tijd, zo bleek later, gevangen in de kast. 'Freedom! ’90' gaat in eerste instantie over George Michaels breuk met zijn platenmaatschappij, maar toen hij later werd opgepakt nadat hij seks had met een man in een openbaar toilet stond het symbool voor de problemen die mensen hebben met het uit de kast komen.

'Born this way' - Lady Gaga
Lady Gaga is een voorvechter van LHBT-rechten en het nummer 'Born this way' haar vrijheidsnummer. Ze bezingt in het nummer uit 2011 een nieuw soort mensen, dat gelijkwaardig en zonder vooroordelen samenleeft.

'I am what I am' - Shirley Bassey
Eentje uit de oude doos, maar wel een evergreen. 'I am what I am' werd geschreven voor de Broadwaymusical La Cage Aux Folles. Sinds het voor ’t eerst klonk, is het regelmatig gecoverd en de versie van Gloria Gaynor werd meteen geadopteerd als gay anthem. Deze uitvoering van Shirley Bassey is ingetogen, maar zo mooi. 


'Proud' - Heather Small
De remix van 'Proud' is te horen tijdens de slotsccène van de Amerikaanse versie van hitserie Queer as Folk. Het origineel was de officiële anthem van de London Olympics in 2012.


'Smalltown Boy' - Bronski Beat (Arnaud Rebotini remix)
Bronski Beat was een Britse popgroep die hoge ogen gooide in de jaren tachtig. De bandleden kwamen openlijk uit voor hun homoseksualiteit en hun debuutsingle 'Smalltown Boy' gaat over een jongen die te maken krijgt met homofobie. Deze remix van Arnaud Rebotini wordt gebruikt in de Franse Oscarinzending 120 BPM, die nu in de bioscoop draait en die wij recenseerden.


'Express yourself' - Madonna
Als iemand niet mag ontbreken in deze lijst, is het Madonna. Dit popicoon is bijna heilig binnen de LHBT-community en de zangeres strijdt al jaren voor de rechten van seksuele minderheden. De boodschap die Madonna in 'Express Yourself' bezingt is dat je altijd voor je mening uit moet komen en met minder geen genoegen mag nemen.


'Take your mama' - Scissor Sisters
Twee bandleden van de Scissor Sisters zijn homo en de bandnaam is afgeleid van een lesbische sekspositie. Hoe gay wil je het hebben? Het nummer 'Take your mama' uit 2004 gaat over een jongen die in een afgelegen en conservatieve gemeenschap woont en aan zijn moeder wil vertellen dat hij homo is.


'Gay Boy' - Aura Dione
De Deense zangeres Aura Dione reisde als hippiedochter samen met haar ouders de hele wereld over. Ze is vooral bekend in Denemarken en Duitsland en schrijft songs over gevoelige onderwerpen zoals zelfmoord, incest en homoseksualiteit.


'True Colors' - Cyndi Lauper
Nog zo’n golden oldie die niet mag ontbreken op deze lijst. Hoewel Billy Steinberg het nummer in 1983 niet schreef voor Lauper, maakte zij 'True Colors' wel wereldberoemd. In diverse interviews zei de zangeres dat het nummer voor haar een dubbel lading heeft, omdat het haar doet denken aan een van haar beste vrienden, die overleed aan aids. Lauper richtte samen met anderen het True Colors Fonds op dat dakloze LHBT-jongeren opvangt. 

'I'm Coming Out' - Diana Ross
'I’m coming out.
I want the world to know.
Got to let it show.'
Het idee voor het nummer ontstond toen de tekstschrijvers Nile Rodgers en Bernard Edwards in een New Yorkse nachtclub drie dragqueens zagen, allen uitgedost als Diana Ross. Het tijdloze 'I'm coming out' kwam uit in 1980 en is sindsdien hét lijflied van de LHBT-community.