Deze gevleugelde uitspraak vertelt ons om ons aan de maatschappelijke geldende gedragsregels te houden. Tegelijkertijd roepen mensen te pas en te onpas 'dat iedereen lekker zichzelf moet kunnen zijn'. Als iedereen zich blijft gedragen zoals de grote meute, dan wordt het mijns inziens langzaamaan alleen maar lastiger om je eigen ding te doen. Eigenlijk is het net als met een coming-out: hetero’s zijn nu eenmaal volop in de meerderheid, wat het voor LHBT personen soms moeilijk maakt om zichzelf te zijn. Als niet-hetero val je eigenlijk per definitie een beetje buiten de boot.

Maar, wie bepaalt er nu precies wat normaal is? Waarom moet het aanvoelen als een grote stap om je bewust niet aan de gemaakte en heersende maatschappelijke gedragsregels te houden? Wat normaal is voor de een, is misschien saai, vreemd of totaal geschift voor een ander.

Wanneer ik in de stad ben met vrienden, maak ik weleens – bewust of onbewust – een gek geluidje of slaak ik een harde gil. Vaak wordt me dan gelijk gevraagd om even rustig aan te doen, of een toontje lager te zingen. Maar wie ligt er nu ’s nachts wakker van dat ik die middag een gilletje slaakte waarvan het volume hoger lag dan het blijkbaar algemeen geldende maatschappelijk geaccepteerde geluidsniveau?

‘Om te provoceren speel ik graag het penisspel’

Omdat ik wel hou van een klein beetje provoceren, geniet ik erg van het penisspel. Het idee: je moet in een publiek ruimte – denk aan een restaurant of klaslokaal – steeds het woord ‘penis’ nét iets luider roepen dan de vriend of vriendin die je voorging, waardoor je uiteindelijk samen keihard ‘penis’ staat te schreeuwen, totdat iemand de handdoek eindelijk in de ring gooit (dat ben ik overigens zelden).

Ook in kledingtrends zie ik terug dat mensen proberen om zo normaal (of ogenschijnlijk hip) mogelijk te doen. Zoveel mensen die deze zomer over straat gingen op witte sneakers met daarboven een donkerblauwe spijkerbroek – netjes twee keer omgeslagen, uiteraard. Ik begrijp dat niet, waarom wil je er precies zo uitzien als zoveel anderen? En vind je die witte sneakers nu echt daadwerkelijk zó mooi? Ik vraag me af hoe iedereen erbij zou lopen als we allemaal onze eigen zomercollectie zouden ontwerpen en dragen. Volgens mij zou dan pas iedereen zijn ware aard kunnen laten zien, zonder daarop raar aangekeken te worden. Milkshake festival, maar dan iedere dag.

Gelukkig zijn we nu eenmaal niet allemaal hetzelfde, dus laten we ook die achterlijke drang proberen los te laten om ons exact hetzelfde te gedragen en vertonen. Graag steek ik dat oer-Hollandse gezegde ook in een nieuw jasje: doe maar gek, dan doe je al normaal genoeg.

Coverfoto: Mgr. Madhatter