Volgens de Egyptische autoriteiten werden de mannen opgepakt vanwege het verstoren van de openbare orde en promoten van een seksuele afwijking. De vier mannen zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van drie jaar. Eerder werd een andere man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, omdat hij zwaaide met een regenboogvlag tijdens een optreden van de band Mashrou' Leila.

'De autoriteiten voeren bredere acties uit, het gaat niet alleen meer om de vlag, maar ze zijn ook naar cruisingplekken gegaan om mensen te arresteren', laat Alexander Hammelburg van COC Nederland weten aan Gay.nl. 

Homoseksualiteit in Egypte
Homoseksualiteit is volgens de Egyptische wet niet illegaal, maar LHBT's kunnen wel gestraft worden door middel van andere wetten. Straffen lopen op tot 17 jaar cel. In 2015 werd in een rechtszaak besloten dat buitenlandse LHBT's uit het land gezet mogen worden. Bovendien mag de Egyptische douane LHBT's weigeren. In 2013 vond 95 procent van de Egyptenaren nog dat homoseksualiteit niet geaccepteerd moest worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Egypte.

Demonstratie
Aanstaande donderdag vindt er in Amsterdam een demonstratie plaats tegen de vervolging van LHBT's in Egypte en Azerbeidzjan, dat heeft COC Nederland bekendgemaakt. De demonstratie vindt plaats op het Homomonument in Amsterdam van 18.00 tot 18.45 uur. 

Situatie in Azerbeidzjan
Volgens Amnesty International zijn alle opgepakte LHBT's in Azerbeidzjan vorige week vrijgelaten, bovendien worden ze niet verder vervolgd. Eerder deze maand werden er in dat land rond de vijftig à zestig LHBT's opgepakt. 'De autoriteiten hebben er alles aan gedaan om te zeggen dat het binnen de wettelijke orde was', liet Alexander Hammelburg van COC Nederland ons eerder weten

Bron: Pinknews / Beeld: Facebookpagina Rainbow Egypt