Van kop tot staart wordt niet van een transgender persoon, maar van een transseksueel gesproken: een term die door iedere transpersoon gemeden wordt, omdat deze uitsluitend betrekking heeft op de seksuele geslachtsoperaties.

Sterker nog, het slachtoffer, Bianca genaamd, werd door de Gelderlander ‘een zogeheten transvrouw’ genoemd. Bianca zou namelijk geen echte vrouw zijn. ‘Het slachtoffer is een man met vrouwelijke kenmerken’, aldus de krant. Het artikel was voorzien van een wel erg impertinente foto – om het een en ander nog eens te illustreren. Waarvan acte.

De redactie had eens flink op de kwestie van transprostitutie in de regio ingezoomd, om op vrij sensationele wijze te verhalen over hoe transgender prostituees rondreizen in de regio. In de oorzaak – of liever: de noodzaak – van het feit dat zoveel transpersonen via de prostitutie hun geld verdienen bleek de krant minder geïnteresseerd. Nochtans in de kwetsbare positie van deze groep.

‘Is transvrouw Bianca zo weinig mens, dat haar gruwelijke dood geen aandacht verdient?’

Daarentegen was er aandacht genoeg voor het seksuele verschijnsel van wat blijkbaar tot een subcategorie van de mensheid behoort. ‘In vrijwel alle gevallen gaat het bij transseksuelen die in de seksbusiness actief zijn om mannen die er door operaties en laserbehandelingen van top tot teen uitzien als vrouw. Ze hebben hun mannelijk geslachtsdeel behouden.’

Het artikel maakte zoveel bij me los dat ik er voor het VPRO-programma Nooit Meer Slapen op Radio 1 een column over schreef, die flink werd opgepikt.

Wat echter niet werd opgepikt, is het nieuws zelf. Terwijl vrijwilligers tot soldaten terecht op zoek waren naar het vermiste lichaam van Anne Faber, werd in het nieuws met geen woord gesproken over de gruwelijke moord op deze vrouw, die volgens het lokale dagblad geeneens een vrouw zou zijn.

Is Bianca, als niet-blonde transvrouw, zo weinig mens, dat haar dood geen respect en aandacht verdient? Het gewelddadige delict zou weleens een van de ergste geweldplegingen tegen LHBTIQ’ers in Nederland kunnen zijn in jaren, en iedereen is stil? Wellicht voor het eerst in heel lange tijd weet ik even echt niet meer wat ik zeggen moet.

Bianca, rust in de armen van je Maker en vergeef het ons dat wij je in het leven en de dood niet de bescherming hebben gegeven die je zo toekwam.

Foto: Monseigneur Madhatter