Homoseksuele mannen en vrouwen, maar ook transpersonen worden in Burundi opgepakt vanwege hun geaardheid. Vervolgens worden er hoge bedragen gevraagd voor vrijlating. Kun zij die bedragen niet betalen, dan riskeren ze twee jaar celstraf.

De politie heeft op 6 oktober aan media laten weten dat er al verschillende LHBT's zijn opgepakt. 'Hun geaardheid is de reden. De overheid zegt dat homoseksualiteit tegen de cultuur van Burundi gaat', laat mensenrechtenjournalist Bakari Ubena weten aan Gay Star News

Zeven LHBT's opgepakt
'Hulporganisaties voor LHBT's zijn door de overheid gesloten. LHBT's proberen onder te duiken', aldus Bakari. Volgens Jean-Daniel Ndikumana, een advocaat uit Burundi, die nu werkt voor een LHBT-organisatie in België, zijn er begin deze maand zeven LHBT's opgepakt in Burundi. Onder hen bevonden zich twee jongens onder de achttien. Ze zijn volgens Ndikumana opgepakt nadat de politie foto's van hen vond, waarop ze dansend met elkaar te zien waren.  

Homoseksualiteit in Burundi
Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Burundi. Mannen die seks hebben met mannen en vrouwen die seks hebben met vrouwen kunnen rekenen op een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Bovendien staan er flinke geldboetes op homoseksuele handelingen in Burundi. 

Bron: Gaystarnews.com / Coverbeeld: Pierre Nkurunziza, sinds 2005 president van Burundi