De mensenrechtensituatie in Egypte wordt steeds slechter. Vreedzame activisten worden opgepakt. Marteling en mishandeling zijn aan de orde van de dag en honderden Egyptenare zijn veroordeeld tot de doodstraf. Tienduizenden mensen zitten vast omdat ze demonstreerden of omdat ze banden zouden hebben met de politieke oppositie.

Hoewel homoseksualiteit officieel niet strafbaar is in Egypte, worden steeds vaker gays gearresteerd onder het mom van ‘openbare zedenschennis’. De politie spoort mannen die Grindr gebruiken op via de app om ze te kunnen arresteren.

Tijdens een concert van de band Mashrou Leila in Caïro zijn 56 lhbt’s opgepakt, onder meer voor het zwaaien met een regenboogvlag.

Donderdag 19 oktober zijn er demonstraties in Brussel en Amsterdam. In Amsterdam wordt tevens gedemonstreerd tegen de situatie in Azerbeidjan, waar in bijna een jaar tijd ruim tachtig lhbt’s zijn opgepakt.

Intussen is Amnesty International een petitie gestart om de overheid van Egypte te laten stoppen met het arresteren van mannen puur en alleen omdat ze homo zijn. Wil je de petitie tekenen? Klik dan hier (vooralsnog is er alleen een Franstalige pagina, maar het wijst zich vanzelf.