De mensenrechtensituatie in Egypte wordt met de dag slechter. Vreedzame activisten worden opgepakt, marteling en mishandeling zijn aan de orde van de dag en tienduizenden mensen zitten vast omdat ze demonstreerden of omdat ze banden zouden hebben met de politieke oppositie.

Hoewel homoseksualiteit officieel niet strafbaar is in Egypte, worden steeds vaker homo's gearresteerd onder het mom van ‘openbare zedenschennis’. De politie spoort mannen die Grindr gebruiken op via de app om ze vervolgens te arresteren.

Tijdens een concert van de band Mashrou Leila in Caïro werden onlangs 56 LHBT's opgepakt, onder meer vanwege het zwaaien met een regenboogvlag.

Donderdag 19 oktober zijn er demonstraties in Brussel en Amsterdam. In Amsterdam wordt tevens gedemonstreerd tegen de situatie in Azerbeidzjan, waar in bijna een jaar tijd ruim tachtig LHBT's zijn opgepakt.

Amnesty International is een petitie gestart, waarin zij de Egyptische overheid oproepen te stoppen met het arresteren van mannen, puur vanwege hun seksuele oriëntatie. Deze petitie is hier te ondertekenen (vooralsnog is er alleen een Franstalige pagina).

Coverbeeld: Facebookpagina Rainbow Egypt