Hans Wijtenburg, ook wel bekend als Tante Dees, ontving de Andreaspenning voor zijn grote bijdrage aan de positie en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap, in het bijzonder die van transpersonen. Hij ontving de prijs uit handen van Simone Kukenheim, wethouder van Diversiteit in Amsterdam. 

Andreaspenning door de jaren heen
De Andreaspenning wordt enkele keren per jaar uitgereikt door de Gemeente Amsterdam. Eerder dit jaar ontving Amsterdammer Cees Meynen de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor gelovige LHBT's. Ook Wim Bos, oprichter van Mister B, dragqueen Dolly Bellefleur en de oprichters van Amsterdam Pride ontvingen de onderscheiding. 

De penning wordt uitgereikt aan personen die voor de stad prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van sport, wetenschap, journalistiek, kunst, politiek, economie, media, onderwijs of musea.

Dragqueens achter de bar
Wij spraken Hans Wijtenburg een paar maanden geleden over zijn jubileum. 'De grote travestieten van Nederland zijn allemaal hier begonnen', vertelde hij toen. 'May Day, Tiffanie DeeLight en Megan Schoonbrood hebben allemaal hier achter de bar gestaan.' 

Hij vertelde ons toen ook over de mensen die allemaal naar de bar komen. 'Het is zo breed! Mijn klanten zitten niet alleen in de LHBTI-groep. Er komen hier dragkings, vrouwen met baarden, heterostelletjes, van alles.' Ook vertelde hij toen over de toekomst van de kroeg. 'We hebben de economische crisis ook overleefd. We houden koers. Veel homokroegen worden gemixte kroegen of verdwijnen. Wij blijven trouw aan ons ideaal.'

Lees het hele interview met Hans Wijtenburg hier.

Coverbeeld: Roel Janssen