De mannen werden aangehouden in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. De mannen zijn afkomstig uit Tanzania, Zuid-Afrika en Oeganda. Volgens politiechef Lazaro Mambosasa waren de mannen aanwezig bij een bijeenkomst over homoseksualiteit in een hotel. De hoteleigenaar bevindt zich ook onder de twaalf arrestanten.  

De politiechef heeft de inwoners gevraagd de politie in te lichten wanneer ze vermoeden dat iemand gay is, zodat ze 'op tijd kunnen handelen'. De Tanzaniaanse mannen moeten voorkomen voor de rechter, de heren uit Zuid-Afrika en Oeganda zijn het land uitgezet. 

Homoseksualiteit in Tanzania
Homoseksualiteit is in Tanzania een enorm taboe. LHBT's zijn niet welkom in ziekenhuizen en de regering heeft een verbod uitgeroepen op hiv-voorlichting. Tevens staan er gevangenisstraffen op homoseksuele handelingen. Deze gelden volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ook voor buitenlanders. Mannen kunnen levenslang in de gevangenis belanden en vrouwen riskeren vijf jaar celstraf. Ook in de staat Zanzibar is homoseksualiteit streng verboden. Eerder dit jaar werden daar twintig mannen opgepakt tijdens een bijeenkomst over hiv-preventie.

Mwigulu Nchemba, de Tanzaniaanse minister van Binnenlandse Zaken, heeft in juni laten weten alle LHBT-activisten op te pakken als ze doorgaan met hun werk. 'Geïnteresseerd in homoseksualiteit? Ga dan in een land wonen waar het legaal is', aldus Nchemba.

Bron: 76 crimes / Coverbeeld: Politiechef Lazaro Mambosasa