Negen van de tien politici op het Britse eiland Alderney hebben gestemd vóór het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. De wet wacht nu nog op een handtekening van koningin Elizabeth. De eerste stellen kunnen zich begin 2018 in de echt laten verbinden.

Allen Jones, inwoner van het eiland, schat het aantal gays op ongeveer twintig, zo zei hij tegen de BBC. Hij wil samen met zijn partner Dits Preece het eerste homokoppel zijn dat trouwt op Alderney. 'Het eiland is hiermee in de 21ste eeuw aanbeland', aldus Preece.

Andere Britse Kanaaleilanden
Trouwen is voor koppels van hetzelfde geslacht sinds juli 2016 tevens mogelijk op het Britse Kanaaleiland Isle of Man. Ook op Guernsey, waar Alderney als autonoom baljuwschap bij hoort, kunnen homo's sinds vorig jaar trouwen. Op Kanaaleiland Jersey mogen homo's nog niet trouwen, al debatteren politici daar wel over.

In welke landen kun je als homo trouwen?
Op 1 april 2001 schreef Nederland geschiedenis. Na een jarenlange strijd werd ons land het eerste waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. 16 jaar later hebben vele landen dit voorbeeld gevolgd. Wij maakten een compleet overzicht van de plekken waar je anno 2017 als homo kunt trouwen.

Bron: BBC / Coverbeeld: St. Anne, de hoofdstad van Alderney