Eerder werd in Litouwen een wetsvoorstel weggestemd voor het mogelijk maken van het geregistreerd partnerschap voor homostellen. Nu is er met grote meerderheid een wet aangenomen die dient om 'de positie van gezinnen te versterken'. 60 parlementsleden stemden voor de wet, 5 tegen en 9 leden onthielden zich van de stemming. 

Met de wet wordt het gezinsmodel gedefinieerd als 'een huwelijk tussen een man en een vrouw'. Verder staat vermeld dat 'het gezin een vrijwillige band is tussen een man en een vrouw met als doel morele en wettelijke plichten op zich te nemen. De complementariteit van man en vrouw is de basis van de samenleving en is de meest geschikte relatie voor het opvoeden van kinderen.' 

'We hopen dat er dag komt dat onze politici begrijpen dat álle Litouwse gezinnen belangrijk zijn'

Discriminatie
Volgens de Litouwse LHBTI-belangenorganisatie LGL discrimineert de nieuwe wet regenbooggezinnen. 'We hopen dat er dag komt dat onze politici begrijpen dat álle Litouwse gezinnen belangrijk zijn', stelt LGL-directeur Vladimir Simenko. Het COC eist dat de Europese Unie in actie komt tegen de nieuwe anti-LHBTI-wetgeving in Litouwen. 

Samenlevingscontract
In februari diende oud-schaakster en politica Viktorija Čmilytė-Nielsen een wetsvoorstel in om een samenlevingscontract mogelijk te maken voor Litouwse koppels van hetzelfde geslacht. Dat voorstel werd toen met 59 stemmen weggestemd. 29 leden stemden destijds vóór dit samenlevingscontract. 

'Het erkennen van de wettelijke status van koppels van hetzelfde geslacht zou duidelijk uitstralen dat we een modern Westers land zijn en dat we niet oordelen over onze burgers', aldus Viktorija in het Litouwse parlement. 'We moeten de waardigheid van de Litouwse burgers respecteren.' 

Homoseksualiteit in de Baltische staten
Homoseksualiteit is in Letland en Litouwen, en in zekere mate in Estland, nog steeds een groot taboe. Op de Europe Rainbow Index staat Estland op een 23ste plaats. Ter vergelijking: Nederland staat op een 10de plaats. Litouwen en Letland moeten het respectievelijk doen met een 39ste en 40ste plaats.

Bronnen: COC Nederland / Coverbeeld: de Litouwse president Dalia Grybauskaitė © Robertas Dackus