Hoewel homoseksualiteit niet verboden is in Egypte, voeren autoriteiten de laatste tijd een heksenjacht uit. In korte tijd zijn meer dan zeventig mensen gearresteerd. Er hangt een straf boven hun hoofd die zes maanden tot zes jaar kan duren. Ze worden vervolgd voor ‘amoreel gedrag’ of blasfemie.

De autoriteiten ontkennen niet eens dat ze lhbt+-mensen vervolgen. Ze zeggen dat het vanuit hun geloof hun verplichting is om homoseksualiteit in te dammen.

Instrument
De dating-apps Grindr en Hornet zijn ook een instrument om homo’s op te sporen. Jack Harrison-Quintana, directeur van Grindr, vertelt in een interview: “We willen ervoor zorgen dat mensen voorzichtiger zijn. We weten dat de politie onder druk staat om mensen te arresteren en dat doen ze op alle mogelijke manieren.”

Enkele tips die Grindr geeft: laat je naasten weten dat je iemand gaat ontmoeten. Check ook of jij en je date gezamenlijke vrienden hebben. Probeer eerst virtueel af te spreken, bijvoorbeeld via Skype. “Dergelijke berichten sturen we altijd rond in landen waar de risico’s op gevaar groter zijn”, zegt Harrison.

Waarschuwing
Ook Hornet geeft een waarschuwing en hoopt dat mensen niet onnodig bang worden gemaakt. “Veel mensen ontmoeten elkaar online omdat ze dat veiliger vinden”, zegt Sean Howell van Hornet. “We merken nog niet dat de veiligheid online slechter is geworden, maar zeggen wel: wees voorzichtig.”

Egypte is een van de landen waar homoseksualiteit het minst geaccepteerd wordt. Uit  een enquête uit 2013 kwam naar voren dat 95% van de Egyptenaren vindt dat lhbt-mensen niet geaccepteerd hoeven te worden door de samenleving.

Bron: Gay Times
Foto: David Bolton