Het Paleis van de Verdraagzaamheid is een stichting die zich als doel heeft gesteld de verdraagzaamheid te bevorderen. Dit doet zij met allerlei initiatieven, waaronder de verkiezingen Consul en Consulaat van de Verdraagzaamheid.

De vijf genomineerden voor Consul van de Verdraagzaamheid 2017 zijn Marianne van Heeswijk, die samen met vluchtelingen Tapijten Voor Vrede legt, Soufiane Moussouli, bekend van zijn toneelstukken Marokkanen Huilen Niet en Gelukzoeker, Han van Mourik, initiatiefnemer van de Culturen-Doel-Groep die zich inzet voor waardering en begrip tussen verschillende culturen, Saïd Bensellam en Lody van de Kamp, die samen een tentoonstelling hebben georganiseerd over moslims die Joodse mensen hebben gered van de vernietigingskampen in WO II, en Anka Jacobs, die een kinderboek vertaalde over stereotypen en verdraagzaamheid.

Voor de verkiezing Consulaat van de Verdraagzaamheid 2017 zijn genomineerd:

ARC Amsterdam Lowlanders – Gay rugbyploeg ARC Amsterdam Lowlanders gaat actief de strijd aan tegen homofobie in sport, voor de acceptatie van spelers, coaches, scheidsrechters en toeschouwers.

Women’s March – Er werd dit jaar twee maal een Women’s March gehouden in Nederland. Beide keren deden enkele duizenden mensen mee. Zij demonstreerde tegen haat en voor verdraagzaamheid. De aanleiding was de inauguratie van president Donald Trump.

Amsterdam Rainbow Dress Foundation – De Amsterdam Rainbow Dress is een zestien meter lange jurk waarin 75 nationale vlaggen zijn verwerkt van landen waar homoseksualiteit nog steeds in het strafrecht is opgenomen. 

ZID Theater – ZID Theater verbindt kunst, cultuur en samenleving door creatieve talenten van mensen in te zetten voor positieve verandering. ZID Theater speelt de nieuwe voorstelling LIEFDE NU. In deze voorstelling gaan de regisseuse Karolina Spaic en twintig spelers, afkomstig uit verschillende werelddelen, op zoek naar de ultieme kracht van liefde.

Alfa-college – Het Alfa-college organiseerde in het kader van Diversity Day verscheidene activiteiten. De bedoeling is dat mensen met verschillende seksuele voorkeur, huidskleur of achtergrond elkaar accepteren.

Meer informatie over de genomineerden vind je op de website van het Paleis van de Verdraagzaamheid. Hier kun je in beide verkiezingen ook je stem uitbrengen.