1. Zo snel mogelijk behandelen
Als de uitslag positief blijkt, is het beter om zo snel mogelijk met je behandeling te starten. Behandeling die start kort nadat je hiv hebt opgelopen is namelijk beter voor je gezondheid, omdat je afweer nog grotendeels intact is. Maar ook als je hiv-infectie al een stuk ouder is, zorgt behandeling ervoor dat je afweer zich versterkt en je gezond wordt. Inmiddels is de medische wereld unaniem: later beginnen kan en mag, maar zo snel mogelijk is de beste optie. En om dat te kunnen doen, is regelmatig testen essentieel.

2. Snel ‘undetectable’
Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het bloed (ze hebben dan een ondetecteerbare viral load, meestal noemen ze zichzelf dan ‘undetectable’). Als je de medicatie trouw blijft slikken en je viral load daardoor ondetecteerbaar blijft, kun je hiv niet meer op een ander overbrengen. Zelfs niet bij seks zonder condoom. Daar is nu voldoende wetenschappelijk bewijs voor. Een succesvolle behandeling van hiv is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je sekspartners!

3. Snel weten waar je aan toe bent
Een pleister kun je maar beter in één ruk lostrekken. Ook angst voor de uitslag van een hiv-test wordt niet minder als je die test voor je uit blijft schuiven. Als je het lastig vindt om te moeten wachten op de uitslag van een test, kun je bij sommige GGD’en en particuliere testlocaties vragen om een hiv-sneltest. Hierbij krijg je na een uur al de uitslag.

4. Snel duidelijkheid voor je sekspartners
Hiv wordt doorgegeven door mensen die zich niet van hun hiv-status bewust zijn. Er zomaar vanuit gaan dat je geen hiv hebt kán dus betekenen dat je het virus ongemerkt doorgeeft. Door je te laten testen kun je dat voorkomen.

Meer informatie over de voordelen van snelle behandeling van hiv vind je op Laatjesneltesten.nl.