Als je een man bent die seks hebt met mannen, wordt aangeraden om je elk jaar – maar het liefst elk halfjaar – te laten testen op hiv. Via de huisarts gaat er zo’n 140 euro van je eigen risico af, bij veel locaties van de GGD lopen de wachttijden op tot soms wel drie weken, en van tests die je online kunt bestellen is soms moeilijk in te schatten of ze betrouwbaar zijn. Testen op hiv is dus niet altijd even makkelijk.

Gratis en anoniem
Niets is echter makkelijker dan tijdens een middagje shoppen in Amsterdam binnen te stappen voor een hivtest via het AHF Checkpoint. Niet in een kliniek of andere medische omgeving, maar gewoon boven een kledingwinkel, op steenworp afstand van het Waterlooplein.

Voor een test hoef je van tevoren geen afspraak te maken: je kunt simpelweg tijdens de openingstijden binnenlopen. De test is gratis, anoniem, en je hebt doorgaans binnen een minuut de uitslag. De test biedt 99,5 procent zekerheid en indien nodig word je door een medewerker van het AHF Checkpoint doorverwezen naar een zorginstelling.

Je kunt ook binnenlopen voor gratis condooms: de Aids Healthcare Foundation verspreidt wereldwijd zo’n 15 miljoen gratis condooms per jaar. Omdat de Aids Healthcare Foundation en het RIVM een verhoogd aantal van nieuwe syfilisbesmettingen constateerde bij personen met bepaalde risicoindicatoren, kun je bij het AHF Checkpoint sinds kort ook terecht voor een syfilistest en counseling.

Testbus
Het doel van de Aids Healthcare Foundation is niet alleen om af te wachten tot mensen hun Checkpoint bezoeken om zich te laten testen, maar ook om actief tests aan te bieden. Daarom zijn ze regelmatig met een speciale testbus te vinden op grote evenementen, waaronder de prides in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Alkmaar, maar ook bijvoorbeeld op Kwaku en het Roots festival.

Het AHF Checkpoint is elke maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 uur ’s middags tot 19.00 uur ’s avonds. Een hivtest is gratis, anoniem, 99,5 procent accuraat en je hoeft geen afspraak te maken.

AHF Checkpoint (in de Kiloshop)
Jodenbreestraat 158, Amsterdam
www.gratishivtest.nl

Over Aids Healthcare Foundation
De Aids Healthcare Foundation werd dertig jaar geleden in Los Angeles opgericht. Gaandeweg veranderde de doelstelling van het helpen van mensen die stierven aan aids naar het aanbieden van gezondheidszorg op het gebied van hiv en aids. Daaronder valt het aanbieden van gratis hivtests, een netwerk van gratis klinieken en apotheken, en een stevige politieke lobby om behandeling en zorg voor mensen die leven met hiv wereldwijd te verbeteren.

Inmiddels is de Aids Healthcare Foundation met hun 30 jaar aan kennis en ervaring wereldwijd actief in 39 landen. Zo’n 800.000 mensen die leven met hiv worden via de Aids Healthcare Foundation behandeld, en vorig jaar heeft de organisatie wereldwijd vijf miljoen hivtests afgenomen.

Momenteel voert AHF een groot testprogramma uit om de naar schatting 25 miljoen mensen die niet weten dat ze hiv hebben op te sporen en te behandelen.