De generieke PrEP, dat wil zeggen dat de PrEP niet van het merk Truvada is, komt vanaf 30 oktober op de markt. Je kunt dan 30 pillen kopen voor 100 euro bij Plusapotheken. Zij hebben een deal gemaakt met farmaceut Sandoz, die een generieke versie van PrEP verstrekt. Een potje PrEP kostte in Nederland tot nu toe 550 euro. 

'Deze deal is goed nieuws voor de bestrijding van hiv in Nederland', stelt directeur Aidsfonds Louise van Deth. 'Hiermee wordt PrEP een stuk toegankelijker. Tegelijkertijd vinden wij deze prijs nog steeds te hoog en is er geen vergoeding vanuit de overheid. Nederland blijft daarmee achter op landen als België, Frankrijk, de VS en Canada, waar PrEP wel vergoed wordt en het aantal hiv-infecties snel daalt.” 

Te duur
Actievoerders van PrEPnu zijn blij. 'Maar bijna 100 euro voor 30 pillen is alsnog veel te duur. PrEP zou vergoed moeten worden door zorgverzekeringen, zolang dat niet zo is, moet de prijs lager dan 50 euro zijn.' 

PrEP in België
In Nederland is er nog tot zeker 2018 geen vergoedingsregeling voor PrEP. In België is er wel al een vergoedingsregeling. Maggie de Block, Minister van Volksgezondheid, heeft in mei laten weten dat PrEP sinds juni, in overleg met een arts, wordt terugbetaald. 

Meer weten? Alles wat je moet weten over hiv-preventiemiddel PrEP

Coverbeeld: Gay.nl