Nog een lading vuile sokken liggen? Waarom was je die niet lekker in Museum Boijmans Van Beuningen? Tot medio januari huist het museum een wasserette met een eigen ingang. Bezoekers met een tas vuil wasgoed komen gratis binnen en kunnen, terwijl ze wachten tot de machine klaar is, tentoonstelling Change the System verkennen.

De wassalon is onderdeel van de expositie. Social designer Manon van Hoeckel probeert met haar concept wezenlijk contact tussen vreemden tot stand te brengen. Als de was eenmaal draait, krijgen bezoekers een ‘Wasprogramma’ uitgereikt, met daarop een aantal prangende levensvragen, die ze met andere wassers kunnen bespreken terwijl ze de expositie verkennen.

Boijmans Wassalon - Manon van Hoeckel

Boijmans verwelkomt t/m 14 januari dik vijftig kunstenaars en ontwerpers als Manon, die met hun werk de veranderkracht van creativiteit proberen aan te tonen. Dit doen ze verspreid over acht zalen, ingedeeld in drie verschillende thema’s: schaarste, conflict en meerstemmigheid.

'Hoe zou de wereld eruitzien als de mens maar 50cm groot was?'

Daarbij schuwen ze er niet voor om jou als bezoeker actief te betrekken bij hun creaties. Sommige kunstenaars verrichten experimenten met de bezoekers, anderen werken tijdelijk vanuit het museum, waardoor je actief met hen in gesprek kunt over de vraagstukken waar ze zich mee bezighouden. Een van hen is Arne Hendriks, die een tegendraads onderzoek doet naar wat het voor de wereld zou betekenen als de mens zou krimpen tot een halve meter. We zouden zo immers een stuk minder grondstoffen verbruiken. Is groter daarmee altijd beter? Samen met het publiek probeert Hendriks een beeld te vormen van deze alternatieve werkelijkheid in ‘The Incredible Shrinking Man’.

The Incredible Shrinking Man - Arne Hendriks

Zelfs het menu van het museumrestaurant is betrokken bij de expositie. Dat is onder handen genomen door zes studenten van de Food Quality and Design Group van de Wageningen Universiteit. Zij hebben onder andere onderzocht op welke manieren ze de carbon footprint en water footprint van het menu konden beperken. 

‘Ik wil tonen dat creativiteit een krachtig middel is om de grote vragen van het moment aan te gaan’, aldus conservator Annemartine van Kesteren over Change the System. ‘Creatief denken is meer dan ooit nodig om onze wereld leefbaar te houden en mondiale vraagstukken en bedreigingen het hoofd te bieden.’

Change the System - t/m 14 januari - Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Coverbeeld: Aad Hoogendoorn