Zo’n beetje elke jongen heeft weleens geprobeerd een snor te kweken. Vaak verdwijnt zo’n vlassig of donzig vachtje na een paar dagen alweer in de wasbak, want de neiging om ‘m af te scheren is groot: je gezicht ziet er ineens heel anders uit. Of het kriebelt.

En nee, niet iedereen komt ermee weg: de een lijkt ineens op een pornoacteur met zo’n zaadspons op z’n bovenlip, of, erger nog: op een buschauffeur van twintig jaar geleden. Als dit zo is: meteen afscheren. Maar veel mannen knappen er aardig van op. Kijk maar eens naar Tom Selleck, Freddie Mercury en de andere mannen op dit lijstje.

Snorren zijn er in alle soorten en maten. Denk aan het wonderlijke geval met punten van Ted de Braak of de bijzondere gezichtsbeharing van Chiel Montagne. Maar het kan ook subtieler, zoals Errol Flynn liet zien.

De namen die tot nu toe zijn genoemd zullen niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Dat snorren hip en alomtegenwoordig waren, is dan ook alweer een tijd geleden. Maar nadat de volle baard mainstream is geworden, mag ook alleen een snor best weer in beeld. Hier vijf goede redenen om je snor te laten staan.

1) Een snor is mannelijk
En mannelijk is sexy. Zolang je er met een snor niet uitziet als een lulletje rozenwater maar als Burt Reynolds of Eddie Murphy, dan zit je goed. Experimenteer met de vorm: hou je snor kort of laat ‘m uitgroeien tot een heuse Zapata. Gezichtsbeharing kan heel stoer zijn.


2) Een snor is gezond
Oké, mensen zonder snor (vrouwen bijvoorbeeld) kunnen ook heus wel naar buiten, maar in principe zorgt een snor of baard ervoor dat er minder UV-licht doordringt tot je huid. Met een snor voorkom je rimpels en bovendien hoef je geen sunblock te gebruiken op de behaarde delen van je gezicht.

3) Spelen met je uiterlijk is leuk
Bakkenbaarden? Check. Driedagenbaardje? Geprobeerd. Volle baard? Ook al eens mee rondgelopen. Een snor? Goed idee. Waar sommige mensen bij elke knipbeurt van kapsel verwisselen of elke week een andere bril opzetten, heb je als man nog een troef: je scheermes of –apparaat.

 

Een bericht gedeeld door SNOR (@snor_mustache) op

4) Een snor levert meer geld op
Het onderzoek is al wat ouder, maar in 2009 kwam het American Mustache Institute (ja, dat bestaat echt) erachter dan mannen met een snor vaak meer geld verdienen dan mannen zonder snor. Ook een goede reden om het eens te overwegen, nietwaar?

5) Met een snor breng je een belangrijke boodschap over
November staat al jaren in het teken van Movember, een organisatie die mannen oproept hun snor te laten staan voor het goede doel. Je snor dient dan als gespreksonderwerp. Movember gaat over de gezondheid van mannen en door een snor te laten staan doe je mee aan het creëren van bewustwording rond kanker. Als iemand vraagt: waarom heb jij een snor? Dan kun je uitleggen wat Movember betekent en dat je snor eigenlijk fungeert als een lintje. Of zoals ze het zelf zeggen bij Movember: ‘Mannen verkeren in een gezondheidscrisis waar niet over wordt gepraat. Ze overlijden veel te jong. We ondernemen actie endaar hebben we jouw hulp bij nodig.Laat dit jaar met Movember je snor staan voor de gezondheid van de man.’