In de nieuwe game kun je als manager van een voetbalclub te maken krijgen met een speler die uit de kast komt. Dit zijn geen bestaande spelers, maar zogeheten ‘newgens’, niet-bestaande spelers die aan het eind van elk seizoen worden toegevoegd aan de jeugdopleidingen van clubs.

De hoofdontwikkelaar van Football Manager, Miles Jacobson, is in gesprek gegaan met prominenten in de voetbalwereld die openlijk homoseksueel zijn, onder wie Hugo Scheckter. Dat is de teammanager en vertrouwenspersoon van het elftal in Southampton.

Waarom eigenlijk geen echt bestaande spelers uit de kast laten komen? Jacobson vertelt aan The Mirror: We weten niet wie gay is en wie niet en we willen niet dat spelers ongevraagd een coming-out maken in het spel.’ Spelers zouden het spel om die reden voor de rechter kunnen dagen.

En waarom zou je überhaupt willen dat een van je spelers in je game uit de kast komt? Jacobson legt uit: ‘De verwachting is dat je club een boost krijgt in de merchandise, aangezien er een nieuw publiek zal zijn dat de speler wil steunen. Waar ter wereld je ook kijkt, iemand die uit de kast komt krijgt vaak alleen maar meer steun van mensen.’

Football Manager heeft een enorme fanbase. In het spel worden niet alleen spelers beoordeeld, maar ook coaches, scouts en zelfs fysiotherapeuten. Er zijn trainers die regelmatig de ratings uit Football Manager bekijken als ze meer informatie willen over een speler.

Lees ook dit verhaal over Louis van Gaal: 'ik heb gewerkt met spelers die met hun homoseksualiteit worstelden'

Bron: Metronieuws