Disney goes gay: homoseksualiteit krijgt langzaam een plek

Een overzicht van gay personages in Disney-producties

21 november 2019, Winq redactie, 7 minuten

Arme Elsa. Bij het verschijnen van Frozen 2 blijkt ze, ondanks hoopvolle geruchten, toch geen vriendinnetje te krijgen. Het blijft dus wachten op de eerste Disneyfilm met een gay hoofdpersonage, maar er gloort hoop aan de horizon. Tijd voor een overzicht van de keren dat homoseksualiteit een plek kreeg of zal krijgen in het Disney-universum. 

Jungle Cruise
Het duurt nog even, maar in 2020 draait de nieuwste Disneyfilm Jungle Cruise in de bioscoop. De hoofdrol McGregor (gespeeld door Jack Whitehall) is gay, aldus de acteur. Tijd om vooruit én terug te blikken op de gay personages in Disney-producties.

De eerste trailer met de coming-out scene van Whithall werd goed ontvangen door het testpubliek, stelt de acteur. Hij onthult in die scene zijn seksualiteit aan zijn tegenspeler Dwayne ‘The Rock’ Johnson, die de rol van Frank speelt. McGregor heeft het met Frank over zijn date-verleden, waarin hij duidelijk maakt zich aangetrokken te voelen tot mannen.

Daarnaast geeft hij ook aan dat zijn familie hem met een vrouw wilden laten trouwen. McGregor’s zus Lily (gespeeld door Emily Blunt) was zijn enige familielid die zijn geaardheid wel accepteert.

Andi Mack
Eind 2017 zagen we nog hoe Cyrus uit de kast kwam bij zijn beste vriendin Buffy in jeugdserie Andi Mack. Dat was de eerste keer dat een homoseksueel personage een hoofdrol kreeg in een Disneyproductie.

Disney Channel maakte eerder al bekend dat Andi Mack een verhaallijn zou bevatten die gaat over homoseksualiteit. De serie volgt de 13-jarige Andi (Peyton Elizabeth Lee) en haar beste vrienden Cyrus (Joshua Rush) en Buffy (Sofia Wylie).

In het tweede seizoen merkt Cyrus dat hij verliefd is op Jonah (Asher Angel). Hij besluit het te vertellen aan zijn beste vriendin Buffy, wat een ontroerende scène oplevert.

Good Luck Charlie
In de aflevering 'Down a Tree' van Disneyserie Good Luck Charlie was in 2014 voor het eerst een homokoppel te zien. Zoals viel te verwachten was er kritiek: een conservatieve groep deed een oproep aan Disney Channel om de uitzending te schrappen. 

Zootopia
Het is je waarschijnlijk niet opgevallen, maar animatiefilm Zootopia (2016) bevatte wel degelijk een homokoppel. Het gaat om antilopes Bucky en Pronk. In eerste instantie was hun relatie niet helemaal duidelijk voor kijkers, totdat Jared Bush, co-producent en de stem achter Pronk, officieel bevestigde dat de twee een koppel vormen.

Zootopia gay rol
Zootopia

Star vs. the Forces of Evil
Een kus! Begin dit jaar zagen kijkers van Disney Channel voor het eerst mannen zoenen met mannen en vrouwen met vrouwen in een aflevering van Star vs. the Forces of Evil

Beauty and the Beast
LeFou is het eerste openlijk homoseksuele karakter in een Disneyfilm. In een interview met Attitude Magazine vertelt regisseur Bill Condon: 'LeFou zou de ene dag graag Gaston willen zijn en de andere dag wil hij hem zoenen. Hij is in de war wanneer hij erachter komt wat zijn gevoelens betekenen.' Er kwam flinke ophef: zowel Rusland als Amerika wilden de film niet vertonen. 

The Lodge
In de zomer van 2017 kwam er voor het eerst iemand uit de kast in een serie van Disney Channel. Het ging om Josh uit The Lodge.

Frozen
De scherpe Disney-fan was het vast opgevallen. Disneyhit Frozen uit 2013 bevat een gaykoppel met kroost en al. Wanneer Anna tijdens haar barre tocht door de sneeuwtoppen een warme rustplek vindt bij de goedgemutste Oaken, blijkt hij een man en kinderen te hebben (op 02:15). 

Star Wars Resistance
Oké, het zijn twee tekenfilmwezentjes, maar het is een begin: Flix en Orka uit Star Wars Resistance zijn verliefd en officieel een koppel. De fans van de animatieserie hadden al hun vermoedens, de makers bevestigden die in een podcast.

Coverbeeld: @Disney - Beauty and the Beast

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau