Vorige maand zijn mensen opgepakt nadat ze trots zwaaiden met een regenboogvlag, bij een concert van Mashrou’ Leila in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Sindsdien zijn meer dan zeventig mensen gearresteerd. Ze hebben gevangenisstraffen gekregen die variëren van zes maanden tot zes jaar. Homoseksualiteit is niet illegaal in Egypte, maar de mannen die zijn opgepakt, zijn veroordeeld voor amoreel gedrag, blasfemie en losbandigheid.

De autoriteiten in Egypte ontkennen niet dat ze zich specifiek richten tegen lhbt+-mensen. De staatsmedia en het religieuze circuit roepen dat het hun plicht is de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan. Mannen worden zelfs via dating-apps als Grindr benaderd en vervolgd.

Karim en Omar (allebei niet hun echte namen) wonen in Egypte. Omar is een van de mannen die is gearresteerd, puur vanwege zijn seksuele oriëntatie. Hij zit in een studentenwerkgroep voor advocaten en voor zijn studie is hij bezig met een onderzoek naar de vrijheid van meningsuiting in Egypte.

Karim vertelt dat hij sinds twee weken niets meer heeft vernomen van Omar en zijn familie ook niet. Karim vertelt ook dat de familie van Omar niet weet dat hij gay is en een relatie heeft. Nu zit Omar zonder proces in de gevangenis.

Karim zegt dat het heel oneerlijk is wat er gebeurt. ‘Ergens wilde ik dat ik zelf was opgepakt. Omar weet vanwege zijn studie precies wat hij moet doen.’ Zelf is hij op de vlucht geslagen, bang als hij is om zelf opgepakt te worden. Hij hoopt dat mensenrechtenorganisaties Omar kunnen helpen, net als vele anderen.

Vorige week heeft parlementslid Riyad Abdel Sattar een voorstel ingediend om homoseksualiteit weer illegaal te maken, waardoor lhbt+-mensen en hun supporters lange gevangenisstraffen kunnen worden opgelegd.

Bron: Gay Times