Het wetsvoorstel is afkomstig van parlementslid Riyad Abdel Sattar. Als het wetsvoorstel door het parlement wordt goedgekeurd, riskeren mannen die seks hebben met mannen een gevangenisstraf van drie jaar. Ook mensen die homoseksualiteit 'promoten' lopen gevaar op een celstraf.

LHBT-activisme en gay-horeca worden met de nieuwe wet ook verboden. Zelfs wapperen met een regenboogvlag zou strafbaar worden in Egypte. Onderzoeker Dalia Abdel-Hameed stelt dat de politie nu al gay-datingapps gebruikt om homoseksuele mannen in de val te lokken. De politie zou mannen naar hotelkamers lokken en vervolgens arresteren en zonder proces vastzetten. 

Reacties
Ty Cobb, hoofd van de Human Rights Campaign, stelt dat het Egyptische wetsvoorstel een van de gevaarlijkste anti-LHBT-voorstellen is die hij de laatste tijd heeft gezien. 

Op de vlucht
Karim (niet zijn echte naam), een 21-jarige student die op de vlucht is geslagen nadat zijn vriend is opgepakt omdat hij gay is, deed zijn verhaal aan Gay Star News. De afgelopen maand zijn er al meer dan zeventig mensen opgepakt vanwege hun geaardheid, waaronder zijn vriend Omar (naam tevens gefingeerd).

Karim vertelt dat hij en Omars familie sinds twee weken niets meer van hem hebben vernomen. Omars familie weet volgens Karim niet dat hij gay is en een relatie heeft. Nu is zijn vriend zonder proces in de gevangenis terechtgekomen. 'Ergens zou ik willen ik dat ik zelf was opgepakt. Omar is advocaat in spe, hij had waarschijnlijk precies geweten wat hij in deze situatie moet doen.' Zelf is Karim op de vlucht geslagen, bang als hij is om zelf opgepakt te worden. Hij hoopt dat mensenrechtenorganisaties Omar kunnen helpen.

Demonstratie
Vorige maand kwamen honderden mensen in verschillende Europese steden bij elkaar om te protesteren tegen de vervolging van LHBTI's in Egypte en Azerbeidzjan, waar ook LHBT's op grote schaal werden gearresteerd. Ook bij het Homomonument in Amsterdam kwamen mensen samen. 'Samen gaan we ervoor zorgen dat de Europese Unie in actie komt voor LHBTI's in Egypte en Azerbeidzjan', zei COC-voorzitter Tanja Ineke destijds.  

Bronnen: Zizo / Pinknews | Coverbeeld: Facebookpagina Rainbow Egypt