Ezekiel Mutua is de CEO van de Kenya Film Classification Board, een organisatie die wordt ondersteund door de Keniaanse overheid. Hij is degene die ervoor heeft gezorgd dat de Disney-kinderserie Andi Mack niet in zijn land te zien zal zijn omdat er een verhaallijn in zit die gaat over de coming out van een klasgenoot.

Toen hem werd gevraagd naar de twee mannetjesleeuwen die vorige week in het nieuws kwamen omdat die elkaar erg leuk vinden, barste Mutua uit in een bizarre scheldpartij. Volgens hem zijn de leeuwen ‘beïnvloed door gays’.

Mutua wil nu dat de dieren in therapie gaan omdat ze zijn geconfronteerd met ‘homo’s die het nationale park hebben bezocht en zich daar slecht hebben gedragen.’ Hij denkt dit ‘omdat deze leeuwen geen films kijken.’

Daarna riep hij dat de leeuwen zijn bezeten door ‘demonische geesten’, want waar anders op de wereld gebeurt het dat homoseksualiteit voorkomt onder dieren? Eh, zo’n beetje overal, misschien?

De zaak kwam aan het rollen nadat fotograaf Paul Goldstein de leeuwen had gezien terwijl ze met elkaar paarden. Die was daar erg van onder de indruk. ‘Normaal duurt de daad bij leeuwen slechts enkele seconden. Maar deze mannetjesleeuwen gingen liefdevol met elkaar om. En waar een mannetje en een vrouwtje na het paren gewelddadig afscheid nemen, was hier sprake van affectie.’

Bron: Gay Times