Beste vrienden Kristjan en Thorsten groeien op in een afgelegen vissersdorpje in het ruige IJslandse landschap. Beide jongens hebben een slechte relatie met hun ouders en zijn op zoek naar hun eigen 'ik'.

In de kille omgeving vinden de jeugdvrienden warmte, steun en liefde bij elkaar. De liefde die Thorsten voor zijn vriend voelt is puur vriendschappelijk, maar Kristjan worstelt met zijn seksuele oriëntatie en wil die ook graag verkennen met Thorsten. Als de twee in een autowrak seksplaatjes bekijken en Kristjan zijn opgewondenheid aan z’n vriend toont, kan dat nog worden afgedaan als puberaal geëxperimenteer. Maar als de jongens poserend voor een schilderij tegen elkaar aanzitten, merkt Thorsten dat Kristjan meer oog heeft voor hem, dan voor de twee meiden met wie ze zich in de kamer bevinden. 

'Mag je opgewonden raken als je naar een puber kijkt die zichzelf bevredigt?'

Aanvankelijk roept de film een voyeuristisch gevoel op. In de eerste minuten zie je Thorsten naakt in de badkamer staan. Hij bekijkt zichzelf in de spiegel, ziet dat hij nog geen schaamhaar heeft en neemt een pluk haar uit de borstel van zijn moeder om die boven zijn geslacht te plakken, terwijl hij zijn spiegelbeeld zoent. Je voelt je ongemakkelijk, omdat je je realiseert als volwassene naar een kind te kijken dat bezig is zijn lijf en gevoelens te verkennen. Ook later, wanneer een van de jongens in bed ligt en begint te masturberen, maakt een mix van gevoelens zich van je meester. Mag je opgewonden raken als je kijkt naar een puber die zichzelf bevredigt?

De karakters, scènes en het landschap laten je als kijker niet gelijk toe, maar doordat Heartstone realistisch, puur en zonder enige vorm van opsmuk is gemaakt, raak je steeds meer meegevoerd en grijpt-ie je soms bij de keel. Op den duur voel je precies wat Thorsten en Kristjan voelen. Je herkent je in de worsteling die ze ondergaan. Niet alleen de seksuele ontdekkingsreis, maar vooral de weg naar volwassenheid. Het brengt je even terug naar de tijd dat je deze fase zelf doormaakte.

Ondanks de ijzingwekkende omgeving is Heartstone een krachtig en hartverwarmend coming-of-agerelaas.

Heartstone is vanaf 16 november te zien in de bioscoop.

Tekst: Rik Alexander