Het Grondwettelijk Hof heeft woensdag besloten dat Duitsers voortaan ook uit een derde geslacht kunnen kiezen. Dat werd bepaald in een zaak die door de beweging Dritte Option was aangespannen. Het hof baseert de uitspraak op de grondwet ter bescherming van het persoonsrecht. Uitsluiting van een 'derde gender' mogelijkheid zou discriminatie zijn. 

Situatie in Nederland
In Nederland zijn we nog niet zover. Wel heeft de regering onlangs laten weten geslachtsregistraties zoveel mogelijk te vermijden. Alle overheden gaan vanaf dit jaar zoveel mogelijk genderneutraal werken. Gemeenten, provincies en het Rijk gaan dus niet langer zomaar vragen wat het geslacht van iemand is. Waar is een geslacht ook voor nodig als je je afvalstoffenheffing gaat betalen?

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wordt het tijd dat Nederland volgt. 'Dit is fantastisch nieuws. Een uniek moment voor mensen met een intersekse conditie in Duitsland. Niet iedereen past in ’t hokje man of vrouw en dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen moet de vrijheid hebben zichzelf te kunnen zijn.' Sjoerdma vraagt aan de minister welke mogelijkheden er zijn om net als in Duitsland het bevolkingsregister aan te passen en 'intersekse' als optie toe te voegen. 

Nog voor het einde van volgend jaar kunnen Duitsers een keuze maken uit het derde geslacht. 

Bron: NOS