Het interview is afgenomen vlak voordat George vorig jaar overleed. Het was de bedoeling dat fragmenten zouden worden gebruikt als voice-over voor de documentaire Freedom, die eerder deze maand is uitgezonden. In die documentaire blikt George Michael terug op zijn leven en op de rechtszaak tegen zijn platenmaatschappij. Hij wilde voor eens en altijd zijn kant van het verhaal laten zien.

Nu zou je misschien verwachten dat het de platenmaatschappij was die George Michael verbood te vertellen dat hij homoseksueel was, bang dat zijn vrouwelijke fans geen platen meer zouden kopen. Maar daarvan is nooit sprake geweest, zegt George in het interview, dat uiteindelijk niet als voice-over dient maar als een serie wordt uitgezonden op BBC Radio 2.

Hij vertelt aan journalist Kirsty Young dat het een persoonlijke beslissing was om in de kast te blijven. In de jaren tachtig en begin jaren negentig heerste de aids- en hiv-epidemie volop, met alle stigma’s voor gays die daarbij hoorden. ‘Ik wilde zolang mogelijk geheim houden dat ik op mannen val om mijn familie te beschermen. Misschien naïef, maar de angst voor aids was destijds zo groot dat ik ze daar ver van wilde houden.’

De documentaire Freedom staat nog niet online. Wel een andere:

Bron: PinkNews