GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) zet zich in voor oprechte representatie van LHBT’s in de media. Ieder jaar komen ze met het rapport 'Where we are on tv'. Daarin kijken ze hoe goed LHBT's vertegenwoordigd zijn op tv. 

Van de 901 personages die in primetime programma's te zien waren, was 93,6% hetero en 6,4% LHBT. Vorig jaar was dat nog maar 4,8%. Op series van streamingdiensten als Netflix en Amazon waren meer queer personages te zien. Volgens Sarah Kate Ellis, CEO van GLAAD, gaat het vaak wel om een kleine rol in de serie.

Geen cisgender
'Uit een onderzoek van GLAAD blijkt dat 20 procent van de Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar zich identificeert als LHBT. Twaalf procent noemt zichzelf geen cisgender. Het is dan niet meer dan logisch dat er meer LHBT's op tv te zien zijn.' 

In het rapport 'Where we are on tv' is te lezen dat series als Will & GraceHow to Get Away with Murder en Instinct goed bezig zijn. Zij vormen volgens Ellis echter een uitzondering op de regel. 

Uitkomsten 
Wanneer iets dieper in de LHBT-representatie op tv gedoken wordt, blijkt dat het veruit in de meeste gevallen om homoseksuele, mannelijke karakters gaat, zo'n 47% (40) maar liefst. 26% (22) was biseksueel en 24% (21) lesbisch. Er waren twee transmannen te zien en één transvrouw. Bij streamingdiensten is een andere trend zichtbaar. Daar was 36% (25) lesbisch, 33% (23) biseksueel en 24% (17) homo. Er waren vijf transvrouwen te zien bij de onderzochte series. Veel van deze karakters zijn te zien in de populaire series Orange is the New Black en Sense8 op Netflix. 

Bron: CNN / Beeld: Screenshot uit Sense8